The mixed up project

Två material från två konstnärer kombineras till nya unika smycken. Ett samarbete mellan silversmed Jenny Kåberg och glaskonstnär Katarina Thorstensson förenar det tåliga silvret med det sköra glaset. Snart får världen se Bjärekonstnärernas alster.

Jenny och Katarina har båda varit verksamma inom sitt område och lärt känna varandra genom konsthantverket i Båstad.
– Den första gemensamma tillställningen vi deltog på var smyckesmässan i Köpenhamn 2012. Där var vi med som ”New designers” och ställde ut tillsammans med andra konsthantverkare, berättar Jenny.

Konstnärerna har länge pratat om att göra något gemensamt.
– Vi har varit nyfikna på varandras material och hur processerna går till. Vi hittade att vi kunde göra något tillsammans där de olika materialen samspelar och hänger ihop, säger Jenny.
– Vi har länge gillat varandras grejer och har ett liknande typ av formspråk, säger Katarina.

De började utforska hur de kunde jobba tillsammans med respektive material.
– Båda sakerna bearbetas med värme men på olika sätt. Vi fick testa gränserna för våra material och prova saker vi inte provat förut, förklarar Katarina.
– Vi ville inte göra varsin del som vi sedan limmar ihop utan verkligen sammanföra materialen så de sitter ihop i designen. Med varje smycke får vi turas om att arbeta flera gånger. Jag gör en del sen sätter Katarina in en bit och sen jag igen, säger Jenny.

De tycker att kombinationen av glas och metall är intressant.
– I grunden är det är ett tåligt och ett skört material, ett billigt och ett dyrt, sen kräver de olika bearbetning, konstaterar Katarina.
– Projektet utvecklar våra kunskaper om våra egna material. Det är utmanande rent tekniskt att få till kombinationen. Man får se på hela processen på nya sätt, kompletterar Jenny.

Designen på deras gemensamma smycken är något som växer fram genom deras tidigare verk och möjligheterna med materialen.
– Vi gillar båda stora ringar som låter. Vi kombinerar och översätter varandras formspråk och leker med formerna, säger Jenny.

Att jobba tillsammans tar deras kunskaper till nya nivåer.
– Syftet med projektet är att skapa balla smycken som vi båda tycker om och komma vidare i materialen som vi arbetar med och komma utanför våra egna sfärar som vi är vana att jobba inom, förklarar Katarina
– Genom att jobba tillsammans så öppnas nya tankesätt och möjligheter. Sen är det kul att ha en kollega då vi oftast jobbar ensamma med våra smycken, fyller Jenny i.

Nu i maj skulle projektets smycken premiärvisas på Southern Sweden Design Days i Malmö. Likt de flesta mässor och sammankomster så går det inte då men den planeras att genomföras i september i stället. I oktober ska smyckena visas i huvudstaden under Sthlm Craft Week.
– Sen är tanken och drömmen att komma ut i Europa och världen, London, Paris, New York och så vidare, och visa upp våra smycken. Vi tror att världen kan vara intresserade av detta, säger Jenny.

Samtidigt fortsätter konstnärerna att göra sina egna smycken under egna namn.
– The mixed up project kompletterar våra befintliga verksamheter. Inget utesluter det andra. Projektet har inga stängda dörrar utan kan utvecklas mycket framöver. Detta är bara en start, säger Katarina.
– Det kanske kommer in fler i projektet och det kanske blir mer än bara smycken. Just nu är det vad det är men vi får se, säger Jenny.