Tjugo år senare

Sommaren 1994 var jag fjorton år gammal. Tillräckligt gammal för att vara vaken hela nätterna och titta på fotboll. Det var en varm sommar, alla fönster stod öppna på nätterna, och där inne satt i stort sett hela den svenska befolkningen vakna och följde landslaget när de grävde guld på andra sidan Atlanten.

Jag minns en morgon. Det var dagen efter att Sverige vunnit över Rumänien, efter en straffläggning som kom att göra Thomas Ravelli odödlig för all framtid. Jag var hos min farmor och farfar och hälsade på, som jag brukade, men den här dagen verkade både farmor och farfar lite tröttare än vanligt.

”Det var förargligt för den där pågen som sköt över, tur att göteborgaren plockade dem sen. De är luriga de där rumänerna”

Min farfars ord har etsat sig fast. Han, som aldrig brytt sig om fotboll, eller någon annan sport för den delen, hade ställt klockan på ringning för att tillsammans med farmor se matchen. När Håkan Mild, ovan nämnd som pågen, missade den första straffen hade både han och farmor trott att det var kört, men det löste sig och guldgrävanden genom USA fortsatte. Jag tror att min farmor och farfar är ganska bra exempel på hur svenskarna den sommaren blev fotbollsfrälsta.

Tjugo år har gått sedan sommaren i USA. I år är det VM igen, denna gången i Brasilien men tyvärr utan Sveriges medverkan. Men egentligen, handen på hjärtat, det ska mycket till för att överträffa den där sommaren… Vi struntar i VM i år och kör en repris från 1994 – på Örebäcksvallen i fantastiska Båstad.

Bjärelivs framsida pryds den här gången av Kennet Andersson, mannen som hoppade högst av alla under den där sommaren. Han som blev delad två i skytteligan och som med sin målgest gav Brolin en match när det kom till fansen på skolgårdarna landet över. En av mina idoler från barndomen och snart är han och de andra här i byn, det är riktigt häftigt. Från en gammal idol till nya idoler.

För några dagar sedan var det Vårföretagarfrukost på Hovs Hallar och priserna till årets företagare och årets entreprenör delades ut. Sex välförtjänta nominerade fanns på plats och alla var givetvis vinnare, likväl var två tvungna att väljas ut och det blev Willab Garden och Per Henrysson, Kattviks Fruktodling och vår granne här på redaktionen. Två välförtjänta
vinnare!

Det var en fantastisk morgon på Hovs Hallar. Så mycket energi på samma plats. Så mycket engagemang och glädje. Två timmar och gav mersmak, vi har något väldigt bra på gång här på Bjärehalvön! Jag är så glad och tacksam att jag får uppleva och vara en del den utvecklingen som ligger framför oss alla i bjärebygden. På redaktionen är det nu högtryck. Tidningar och magasin produceras för fullt och mycket ska bli klart innan sommaren är här på allvar. Men även om det är jobb sju dagar i veckan så är det väldigt kul och enormt inspirerande att hela tiden träffa positiva och glada människor. Ett extra stort tack till alla våra kunder och läsare som verkligen förgyller våra dagar.

joakim-ny-150x150I sommar kommer du att kunna träffa oss i hamnen, precis som förra sommaren. I år har vi dock förflyttat oss mot stranden till där vi tillsammans med Villa Brasil kommer att husera i vår brasselounge som vi just nu jobbar med att få klar. Om tre veckor planerar vi att flytta in så kika gärna förbi om du känner för det!

Vi ses på byn!
Joakim Ormsmarck