Surf och jobb i paradiset Kattvik

Paul-Rösth1

Paul Rösth hade en vision om att skapa en arbetstillvaro obunden till en plats eller ett kontor där han kunde sköta allt oavsett var han befinner sig. Idag har han nästan nått dit och Bjäreliv träffade Paul för att prata om egenföretagande, arbetstider, arbetsplatser och vad frihet egentligen betyder.

Vi träffas hemma hos Paul i Kattvik, där han sedan många år bor med hustrun Ylva och barnen Sol och Fabian. Här har familjen hittat sitt paradis, bara ett stenkast från havet, och det var här som Paul bestämde sig för att aldrig mer flytta på grund av ett jobb, framöver ville han kunna arbeta härifrån. Eller var han än befann sig i världen.

Försäljning har funnits med som en röd tråd genom hela arbetslivet – inleder Paul. Från första säljjobbet på Husqvarna 1984, till mediesäljare för print, radio och TV. Efter utbildning till marknadsekonom och projektledare följde reklambyråjobb och jobb som säljutbildare och utbildningsledare på YH-utbildningen Mediesäljare. Sedan har jag varit en sväng i restaurangbranschen och även jobbat som miljökonsult.

Idag delar Paul sin arbetstid mellan det egna familjeföretaget KattvikDesign och ett säljuppdrag för företaget Priceindx. Det förstnämnda säljer ljusstakar i egen design, där ljuset inte blåser ut eller rinner. Via webshopen och återförsäljare till privatpersoner, och som inredning i restauranger och till företag som gåvor.
– När du hör någon som arbetar så här så tänker du förmodligen hur skönt det låter, skrattar Paul. Du kan själv bestämma dina arbetstider. Men det är verkligen frihet under ansvar – eller som en annan företagare uttryckte det:
– Som egenföretagare har man frihet att arbeta ”precis hur mycket man vill”!

Utmaningen – som alla företagare känner igen sig i – är att få allt att gå ihop. Oavsett om du driver ett mindre eller ett större företag så finns alla bitar där. Planering, försäljning, marknadsföring – att välja rätt mediemix, producera material – trycksaker, material för webben, hemsidesuppdateringar, Googleannonsering, pressbearbetning, sociala mediekontakter, budgetarbete, bokföring och så vidare. Vad måste man göra själv, när behöver man köpa in professionell hjälp. Som egen företagare finns det alltid något att göra, alltid saker som kan förbättras. När ska man stoppa och bestämma sig för att man har arbetat färdigt för dagen? Det blir ofta 70-80 timmars arbetsveckor.
– Å andra sidan är den stora fördelen friheten. Att kunna välja att gå ner och surfa några timmar om det blåser stark nordväst och vågorna är bra, ta någon timme på stranden och spela beachvolley eller tennis om vädret är bra. Men det innebär såklart också att man ibland måste jobba långt in på natten med det som blev uppskjutet. Som sagt frihet men också ansvar.
Paul berättar att han arbetat hemifrån till och från under många år och hans ledord för att få detta att fungera är disciplin, struktur och effektivitet. Varje timme man inte är strukturerad eller bidrar till att driva företagen framåt är ju en förlorad timme som man kunde gjort något annat vettigare på istället för att halvjobba.
– Många samlar ihop sig inför arbetsdagen i bilen eller på tåget. Jag har jobbpendlat både till Stockholm, Malmö, Helsingborg och Halmstad men det är faktiskt inget jag saknar. Idag har jag tjugo sekunders pendlingstid, 10 sekunder till jobbet och 10 sekunder hem. Sedan tillkommer såklart en hel del resor i jobbet – men även mycket av resorna har med en bra internetuppkoppling gått att skära bort. Med mixen mellan uppdraget för Priceindx och arbetet med det egna företaget har bitarna börjat falla på plats för Paul och visionen börjar bli verklighet. Butikens webshop har ett externt lager hos Båstad Lager & Logistik och där sköts all varumottagning och packning. Resten sköter Paul från telefon eller dator.
– I KattvikDesign kan jag dra nytta av all kunskap och erfarenhet jag samlat på mig. Det är otroligt spännande att bygga företag och man lever och andas företaget, engagemanget blir ofta större när man är sin egen, konstaterar Paul och blickar ut över havet.

Pausen är slut och han har nu en resa på tio sekunder tillbaka in till kontoret för skypemöte med Priceindxkollegorna i Stockholm, Tallinn och London.