Snapphanejul med Bjäre Retro

Kulturföreningen Bjäre Retro har tidigare anordnat ett par after work-kvällar och musikfestivaler på Bjärehalvön. Den här gången bjuder de in till julmarknad.

Det handlar dock inte om vilken marknad som helst. Temat kommer att vara Snapphanejul och det kommer att erbjudas ett utbud utöver det vanliga.
– Vi är stolta över att ha många spännande och originella ”knallar” inbokade, berättar Nathalie Palm från Bjäre Retro. Det kommer att bli allt från lokala, ekologiska råvaror till barnkläder, konsthantverk och skönhetsprodukter av bästa kvalitet. Ovanpå det naturligtvis julpyssel och god fika. Som pricken över ”i” kommer dessutom sångfågeln Lowisa Johmår att uppträda.

Julmarknaden hålls i den klassiska snapphanebygden Hulrugered uppe på Hallandsåsen.
– Då många av Bjäre Retros styrelsemedlemmar är intresserade av lokal historia bestämde vi oss för ett arrangemang med koppling till legenderna i trakten, förklarar Nathalie. ”Hulruge” betyder på gammelskånska ungefär ”tjuvgömma” och det har hänt många spännande saker däruppe. Det finns många historier om mytiska personer som ”Spring-Jon” och ”Gubbakarlen”, två obehagliga typer man kommer att kunna lära sig mer om på marknaden. Vem vet, det kanske till och med dyker upp en eller annan snapphane där…

Snapphanemarknaden äger rum på eftermiddagen den 12 december och enligt Nathalie erbjuder den ett skönt avbrott från den vanliga julstressen.
– Vi vill att folk ska göra en tidsresa med oss och insupa gammaldags julstämning. Hos oss kan man hitta unika julklappar till bra priser, men man kan också bara titta förbi, dricka en kopp glögg och prata med gamla och nya vänner.
Nathalies dotter Inez, som är 2,5 år gammal och redan har mycket att säga till om i Bjäre Retro, är säker på sin sak:
– Det kommer att bli jätteroligt… och man får ha på sig pepparkakskläder om man vill!

För mer information rekommenderas Bjäre Retros Facebooksida.

Text: Johan Arenbo
Foto: Ellinor Innala Nilsson