Slipp kalken en gång för alla!

Som boende på Bjärehalvön är du med all sannolikhet van vid ett vatten med väldigt mycket kalk. Kanske har du märkt det när du diskat eller i duschen? Eller på hur snabbt dina vitvaror förbrukats? Fram tills nu har det varit en ganska komplicerad process, baserad på antingen kemikalier, salt eller elektricitet för att kunna slippa detta problem.

Båstadföretaget Softwater AB lanserade nyligen ett alternativ på hur du kan få bukt med kalken i vattnet. Bjäreliv stämde möte med Thomas Lundberg, som tillsammans med sin bror driver företaget, för att kolla om det verkligen är så bra som det verkar.
– Det kalkhaltiga vattnet i sig är egentligen inte skadligt för en människa, inleder Thomas, men likväl är den ett problem för många. Inte minst här på Bjärehalvön där vi har ett väldigt kalkrikt vatten som kan innebära att duschmunstycken och diskmaskin blir igensatta, att varmvattenberedaren går sönder eller att du får väldigt torr hud. Med vårt nya system slipper du dessa problem och det helt naturligt.

Metoden bygger på att det kalkrika vattnet får passera genom ett rör där det kommer i direktkontakt med en specialgjuten kärna av en unikt sammansatt legering, vilken skapar en elektrogalvanisk reaktion som gör att kristallerna i vattnen förändras och övergår till mindre partiklar. Utan att gå för långt in i det tekniska så innebär detta, tillsammans med rörets utformning med olika invändiga flänsar, att det hårda och kalkrika vattnet förändras utan att dess kemiska sammansättning påverkas.
– Om man vill veta mer om hur systemet fungerar är det beskrivet på vår hemsida, softwater.se, berättar Thomas. Det unika med vår metod är att inget tillsätts och att det är helt underhållsfritt. Du behöver inte koppla in el eller fylla på med salt, när röret är monterat sköter det sig själv.

Tekniken går att montera på exempelvis en dusch, och går då enkelt att ta med till sommarstugan eller liknande, alternativt montera på ingående vatten till villan och då hantera allt det vatten som används i fastigheten. Varianter finns även för såväl flerfamiljshus som företag och industrier.
– Kalk är ett problem oavsett om det gäller tvättmaskinen, poolen, varmvattenberedaren eller bilen som blir fläckig när du tvättar den. Med vårt system slipper du dessa problem och det med en väldigt prisvärd och helt underhållsfri metod. Det är ett enkelt system som du antingen kan installera själv eller så rekommenderar vi att du anlitar till exempel Båstad Rör som enkelt monterar det åt dig.