Mötesplatsen vid stranden

I snart hundra år har Strandhotellet varit något av medelpunkten i Mellbystrand. Med sin pampiga arkitektur är byggnaden en symbol för den tid som varit samtidigt som det är en i högsta grad levande verksamhet som i mångt och mycket är själen i byn. Från att ha varit ett sommarnöje för societeten är Strandhotellet idag en mötesplats året om.

Trots att mycket har hänt under de snart hundra år som Strandhotellet funnits, byggnaden stod klar 1927, är det fortfarande en miljö som andas dåtid som möter besökaren. Även om du idag kanske avnjuter en pizza i sällskap av en mikrobryggd IPA så gör du det under samma takmålningar som det fina folket skålade under och firade att krigsslutet i mitten av 40-talet.

Bjäreliv träffade Andreas Toreson och Marcus Randevik, den förstnämnde är VD och den sistnämnde köksmästare, för att prata lite om vad det är som gör Strandhotellet så unikt.
– Såklart är våra lokaler en stor del i hela upplevelsen, inleder Andreas. Även om mycket förändrats genom åren är det fortfarande en speciell känsla och en hel del kommer hit första gången just för att de är nyfikna på huset tror jag. Sedan är det vårt jobb att skapa en matupplevelse som gör att de vill komma tillbaka och det känns det som att vi lyckats med. Vi har mycket stamgäster under hela året.

Att restaurangen har öppet hela året tror duon är en del i framgångsreceptet. Även om dess skepnad förändras, från sommarrestaurang till mysig bistro under årets gång så vet gästerna att de alltid kan lita på att det är öppet. Efter att man för några år sedan gjorde en satsning på en ny stenugn för pizzabakning har även denna del utvecklats väldigt snabbt.
– Pizzan kom egentligen till lite av en slump. Vi hade ett utrymme som vi inte riktigt visste vad vi skulle använda till och insåg att det skulle passa bra med en pizzaugn och så blev det, berättar Marcus. Vi satsade då på pizzor av högre kvalitet än vad man ofta är van, vi ville ha samma filosofi med bra råvaror oavsett om gästen beställde en pizza eller något från vår a´la carte-meny.

Det som kanske skiljer Strandhotellet från en hel del andra restauranger sommartid är att man har valt att helt fokusera på kvällarna. Vid 17.00 slåss dörrarna upp, perfekt efter stranden eller heldagen i trädgården, och många kvällar är det olika former av underhållning för hela familjen. Med såväl lekplats som boulebana i anslutning till uteserveringen är det ingen överdrift att konstatera att här verkligen finns något för alla åldrar.

– Vi har en bred meny där det ska finnas något för alla. En hel del klassiker, ganska enkelt och inte så komplicerat utan fokus på bra råvaror och ett utbud med stora variation, menar Marcus.

En av sommarens nyheter är satsningen på ett bredare utbud i baren på framförallt olika cocktails som Andreas och Marcus menar verkligen ligger i tiden. Drycken är en viktig del i helheten och här arbetar man mycket med olika mindre leverantörer av mikrobryggda öl och en vinlista som hela tiden utvecklas och förändras.
– Vi ser allt som en helhet, avslutar Andreas. Vi har en fantastisk lokal med en unik miljö och till detta är det sedan vårt jobb att skapa en upplevelse kring maten, drycken och servicen. Allt det sammantaget är det gästen tar med sig härifrån.

Text: Joakim Ormsmarck