Ronnie tar medelhavet till Båstad

Långa rader av citrus-, oliv- och fikonträd, vinrankor, palmer och mycket mer syns vid ett växthus längs vägen mellan Östra Karup och Båstad. Det är Ronnie Nordin som återvänt till Båstad efter en vinter på planteringarna i Alicante. Med sig har han sina älsklingsväxter som snart får nya hem på nordligare breddgrader. En otrolig kärlek och passion för dessa växter tillsammans med en gnutta galenskap fick Ronnie att slå rot på Bjärehalvön.

Vi träffar Ronnie i hans växthus i utkanten av Hemmeslöv. De senaste dagarnas starka blåst har vält många av de hundratals medelhavsväxter i tvåmetersklassen som står utanför växthuset i väntan på leveranser till kunder.
– Ursäkta röran, inleder Ronnie. De står bara i krukorna så blåsten välter dem lätt. Att resa dem nu är ingen idé, jag väntar tills det mojnar lite. De tar ingen skada av att ligga ner en stund.

Ronnie är uppvuxen i en betongstinn söderförort till Stockholm och har jobbat inom restaurang och varit hängiven fotbollssupporter under lång tid. Något växtintresse eller kunskap om det har han inte fått från varken familj eller omgivning. Det var i samband med att Ronnie flyttade från hyresrätten till första bostadsrätten i början av 2000-talet som han för första gången fick känna på trädgårdssysslor när föreningen skulle ha städdag. Att fixa med växterna på gården tände ett intresse. Sen blev det blommor i lägenheten, på balkongen och ett hängivet letande efter kunskap om de nya gröna vännerna. Vid ett besök på en handelsträdgård stod ett litet citrusträd på ett bord och Ronnie blev begeistrad och slog till.
– Det blev mitt stora hobbyintresse, jag frågade folk hur man gör och letade information från alla möjliga håll. Det var ganska nytt med medelhavsväxter i Sverige då så kunskapen var väldigt dålig. Jag provade mig fram och på våren och sommaren gick det ju lätt, det var som ett självspelande piano att sköta växterna, de blommade och satte frukt men sen kom utmaningen till senhösten och då gjorde jag i början alla fel man kan göra. Jag är självlärd, nördade ner mig i ämnet och insåg att det var det jag ville jobba med. Många år senare vet jag precis hur man gör och det är det jag vill förmedla till mina kunder nu. I dag älskar folk dessa typer av växter och intresset ökar år efter år men det finns få svenska aktörer inom området som verkligen vet hur man gör, berättar Ronnie.

I några år jobbade Ronnie med både restaurangen och växterna men sålde sen restaurangen och satsade allt på nya intresset. Satsningen på medelhavsväxterna tog fart i Stockholm men ett partnerskap inom verksamheten gick inte som tänkt och blev en dyr läxa för Ronnie.
I en annons hittade Ronnie växthuset i Båstad, slog till och flyttlasset gick söderut.
– När jag kom ner till Båstad 2015 och lastade av långtradare på långtradare med palmer och annat såg folk det från vägen och kom in och undrade vad jag var för en tok. Jag visade mina växter, berättade min story och fick ett väldigt varmt mottagande då alla hälsade mig välkommen till Båstad och var glada att en ny aktör kom till byn. Det är man inte van vid från Stockholm. Nu kanske jag är lite elak mot min gamla hemstad men så är det.

Det är en hektisk tid för Ronnie nu som är inne på sin tredje sommar som Bjärebo. Ryktet att han är tillbaka med nya växter har spridits och många vill komma åt hans tjänster. Det ringer i telefonen, kommer sms och blippar upp notiser från Messenger hela tiden. Han har någon vecka tidigare kommit hem till Båstad från vintervistelsen på plantage i södra Europa där han jobbat med det han älskar mest, medelhavsväxter i alla dess former. Förutom att jobba med växterna och lära sig ännu mer om dem väljer Ronnie noggrant ut alla de träden som han till våren låter köras upp i ett antal lastbilslaster till Båstad. Inga mellanhänder är inblandade och Ronnie vet precis vilka exemplar som är de bästa.
– Nu har jag minst lika stor kundkrets här som jag hade i Stockholm. Jag har många kunder i Båstad men också från Halmstad, Laholm, Jönköping, Danmark, Göteborg, Trollhättan och även längre norrut. Det är väldigt smickrande när folk åker 40 mil för att handla träd från mig. De gamla kunderna i Stockholm vill också ha mina växter och jag åker upp och levererar. Nu trivs jag bra här och saknar inte trängseln i stan. Familj och vänner är kvar i Stockholm och de hälsar jag på när jag kan.

Satsningen på medelhavsväxter i Sverige låg verkligen rätt i tiden, efterfrågan ökar stort och Ronnie vill inget hellre än att kunderna lyckas med sina växter och delar gärna med sig av sina kunskaper.
– Det finns väldigt olika typer av träd och växter inom området. Citrusträd klarar inte frost och kan inte stå ute i svenska vintern men olivträd kan med lätthet övervintra i minusgrader vilket inte många känner till. Felet folk gör och är anledningen till att de misslyckas med sina medelhavsväxter är att de tar in dem på vintern till en alldeles för varm miljö med torr inomhusluft bredvid ett element och med på tok för dålig naturligt ljus. Medelhavsväxter ska inte stå för varmt på vintern då börjar de stressas och kommer börja fälla bladen, grenarna torkar in och de slutar i soprummen till våren. Det är tråkigt för olivträd och citrusträd är inte naturligt bladfällande, de ska inte ha samma frisyr som jag under vintertid. Fikonträd, granatäppelträd, druvstockar som beskurits ska se ut som jag under vintertid för de är naturligt bladfällande. Fruktträd, persikoträd fäller bladen precis som våra äppel- och plommonträd vilket inte är några konstigheter och gör att de är väldigt lätta att implementera i våran nordiska miljö, berättar Ronnie som gärna delar med sig av all den kunskap han har om växterna.
– Palmer har blivit populärt senaste åren och många säger att de läst att palmer kan klara många minusgrader och det är riktigt. Det folk inte vet är att de inte tål vätan under vintern för då ruttnar de. Med vätan, låga temperaturer och dåligt ljus dränks de och får inte chansen att torka ut under vintern som de behöver. Rötterna får rotsvamp och dör. Jag har vänner uppe i Gävle som planterat palmer på friland och det går, man kan skapa en medelhavsträdgård i Sverige och framförallt i Skåne men man måste tänka på att skydda från väta. Entusiasterna binder upp palmbladen och drar en skyddande presenning över träden samt lägger värmekabel runt rotsystemen under vintern. Med rätt engagemang går det att ha en medelhavsträdgård i Sverige.

Ronnies verksamhet har verkligen gått i god jord på Bjäre och hans engagemang är utöver det vanliga.
– Det jag gör, och tror jag är ensam om i hela norra Europa, är att jag tar ner en hel långtradare med kunders växter ner till plantagen i Alicante över vintern för att de ska få en vinter i sin naturliga miljö där de få den bästa vintervilan. Det är framförallt de växterna som de stora hotellen har ute på somrarna. På senvåren transporterar jag tillbaka dem till kunderna i Sverige. Jag har även vinterförvaring av mindre växter i mitt växthus i Båstad under vintern.

Ronnie menar att målet är att kunderna ska lyckas med att ta hand om sina växter. Han vill inte att folk ska köpa nya citron- och olivträd varje år för att de inte klarat av att sköta dem under vintern. Tanken är att det är bättre att folk lär sig sköta växterna så de kommer tillbaka och köper fler. Framtidsplanerna är inte spikade men Ronnie har en vision.
– Jag vill växa med verksamheten men inte bli för stor för då kan mitt personliga engagemang försvinna. Jag har hittat min grej och är beredd att tugga taggtråd för att nå mina drömmar. Bjäre har välkomnat mig med öppna armar och jag vill ge tillbaka allt jag kan. Jag har träffat otroligt härliga människor här och kände mig hemma direkt. Nu har jag inte fru och barn så jag kan jobba hur mycket jag vill. Det här passar mig bra! Jag får träffa mycket folk och jag älskar de sociala mötena, avslutar Ronnie samtidigt som några kunder pockar på uppmärksamheten och Ronnie återgår till det han gillar mest: Samtalet med kunderna!

Text & Foto: Peter Jakobsson