Roger har lokalsporten i fokus

När Roger Bengtsson förra året drog igång Bjärefotbollen i Radio Båstad var det med tanken att använda det redaktionella tänk som finns inom Radiosporten fast i det lilla lokala perspektivet. I backspegeln kan vi bara lyfta på hatten och konstatera att tanken var helt rätt och succén ett faktum. Aldrig har väl fotbollen varit så på tapeten på Bjärehalvön som säsongen 2016.

Efter att Roger Bengtsson utbildat sig på Akademi Båstad och Radio Båstad i mitten av 90-talet skulle det komma att dröja fram till 2015 innan han återvände för att bevaka tennisen. Vid den här tiden hade radion fått privata ägare i Robert och Melker och en tanke började gro hos Roger om det kanske kunde gå att utveckla samarbetet.
– Efter femton år som anställd inom SR valde jag för några år sedan att övergå till ett liv som frilansare och även om Sveriges Radio fortfarande är min största uppdragsgivare har jag nu möjligheten att arbeta med olika saker som jag brinner för, och genom det kom Bjärefotbollen att växa fram.

Inför säsongen 2017 utvecklas konceptet med att även innefatta bjärefotbollen. se där Roger kommer att kunna bredda materialet till att innefatta mer tabeller, analyser och tankar kring den lokala fotbollen. Samtidigt kommer Roger även att ansvara för sportbevakningen i den nya veckotidningen Bjäre NU, som har premiär i början av mars.
– Efter att i tjugo år i princip ha bott i bilen på väg till och från arenor kan jag nu åka till Västra Karup en fredag, käka en korv och göra två intervjuer och sedan veta att jag har sju minuter hem. Det känns riktigt skönt samtidigt som det är en utmaning att på allvar ge sig i kast med bredden inom den lokala idrotten.

Det märks att Roger brinner för breddidrotten, utövarna som långt ifrån kan klassas som elitidrottare och aldrig får någon uppmärksamhet men som genom de lokala medierna kan få synas. Den glädjen går inte att ta miste på menar han. Men vad är då skillnaden mellan att arbeta med radio och tidningar?
– Radion är mer direkt, där kan jag på måndagen få ut det som hände i helgen. Radion är mer direkt och där är möjligheten att komplettera en intervju svårare. Blir den kass så blir den kass, du har det material du har med dig. I skrivandet kan du bygga mycket mer kring materialet vilket är spännande och utmanande.

Med uppdragen från Radio Båstad och Bjäre NU kommer Roger säkert att vara mer på hemmaplan framöver men arbetet med radiosporten och som producent runtom i södra Sverige kommer han att fortsätta med, som frilans kan ha ha ett ben inom public service och ett ben i det kommersiella vilket skapar variation.
– Jag har jobbat med SR i mer än tjugo år och uppdragen därifrån kommer hela tiden, samtidigt vill jag inte bara jobba med det så när jag nu kan kombinera det arbetet med det lokala är det helt perfekt.

Text: Joakim Ormsmarck Foto: Thomas Le Prince