Polischef med framtidstro

Lokalpolisområdeschef Karim Ottosson Foto: Anna Matre

Bjäreliv träffar Lokalpolisområdeschef Karim Ottosson på polisstationen i Båstad för att prata om jobbet, livet och såklart det som så många funderar över så här på det nya året; träningen! Vi träffar en polis som motivationen uppe och stressen nere genom daglig motion.

Hade du något privat nyårslöfte i år?
– Det brukar alltid vara att man ska gå ner tre kilo, men skämt å sido, bättre fysisk form känns ändå som ett ärligt svar, skrattar Karim.

Nyårslöfte i jobbet då?
– Jag vill skapa en miljö där alla mina medarbetare trivs och känner att det är jättekul att komma till jobbet. Det ska vara den bästa arbetsplatsen, det är mitt fokus. Har vi det kan vi producera. Mitt slutgiltiga svar får bli trivsel.

Karim berättar att julen inte blev något undantag, han tränar alltid som vanligt. Det blir ungefär fyra tillfällen i veckan på gymmet. Att prioritera träningen är givet för honom, han inser att det både ligger i linje med det egna måendet samt kapaciteten både på jobbet och med allt vad livet innebär även på hemmaplan. – Det får mig att må bra och är den skönaste stresshanteringen enligt mig. Flödande endorfiner tycker jag om. Jag ser till att ta mig till gymmet och prioritera det i min vardag, även om det finns många andra saker som både måste göras och sådant jag vill göra ser jag till att inte låta mig själv bortprioriteras, säger Karim.

Polisen kan inte vara överallt

På senare tid ser Karim trender av ett egenansvar som gör stor skillnad i brottsförebyggande arbete. Det är många i Båstads närområde som har varit noggranna med DNA märkning, vilket ger en ny dimension i stöldskydd.
– Polisen kan ju inte vara överallt, även om vi vill synas och förebygga genom kommunpolisernas samt områdespolisernas arbete.

Båstad och Bjärehalvön är ett paradis på många vis och för det mesta vill ingen bekymra sig så mycket. Ändå kan det vara bra att veta lite om hur polisen tänker och vad man som ung i Båstad ska vara lite försiktig med när man drar iväg på fest. Karim beskriver att ungdomarna idag kommunicerar snabbare än förr med tanke på tekniken, vilket även ökar riskerna, då det är lättare att komma åt fester, alkohol och narkotika som kan ställa till det ordentligt.
– Självklart ska man få vara ung och testa lite gränser, men det som för bara några generationer sedan var fullständigt otänkbart har nu blivit ett normaltillstånd. Föräldraansvaret innebär att man måste finnas tillgänglig och vara en besvärlig förälder som ställer frågor, hämtar på festen och har koll, förklarar Karim.

Att föräldrar samarbetar, att hela samhället samarbetar tror han är en förutsättning för att kunna förhindra att våra egna ungdomar hamnar på fel spår. En levande by är en roligare och tryggare plats.

Var källkritisk

Facebooktrådar, där man stressar upp varandra, menar han är ett forum som ger mer oro för befolkningen, även om inte fler brott begås. Att fokusera på goda ting är ett steg i rätt riktning.
– Skulle det behövas kommuniceras ut något till allmänheten är polisens egen Facebooksida den säkraste källan i forumet, försäkrar Karim.

Källkritik, man ska inte tro på allt som flödar, poängterar Karim, det är bra med engagemang men man behöver inte vara för orolig.
Kanske ska vi lägga ner luren och umgås mera med varandra, på riktigt.
– Medborgarlöftet att polisen skall bli mer synliga gör att det fotpatrulleras oftare numera och kontakten mellan medborgarna och polisen ökar.

Använd reflex

Vintermörkret kommer vara kvar ett tag till och samtidigt som fler förhoppningsvis ger sig ut och motionerar hoppas polisen att alla inser att reflexer, cykelhjälmar och lampor är riktigt bra saker för att inte själva råka illa ut. Alla vill väl hem och krypa ner i soffan när dagen går mot sitt slut.
– Vi poliser finns till för att hjälpa alla i samhället, men det vi främst skall göra är polisarbete och inte föräldrarnas jobb. Tar alla sitt föräldraansvar kommer vi kunna se ett tryggare samhälle framöver.

Lokalpolisområdeschef Karim Ottosson Foto: Anna Matre
Lokalpolisområdeschef Karim Ottosson Foto: Anna Matre

Att vi alla är samhället, och tar ökat ansvar för vår gemensamma framtid, genomsyrar intervjun. Karim vill påtala att det finns väldigt mycket som är bra men självklart finns stort utrymme för förbättring.
– I min drömvärld kommer människor vakna upp och ta mer ansvar för vår gemensamma framtid. Det positiva är att våra politiker nu vill utöka antalet polisanställda från dagens 29 000 till 40 000 framöver. På sikt kommer fler att synas ute på gator och torg. Rätt folk måste söka till yrket och med denna satsning känns framtiden för polisen och samhället ljusare.

När intervjun avrundas har många seriösa saker avhandlats. Förmodligen tar Karim nu en runda förbi gymmet, smygätandes på lite mörk choklad. Många koppar kaffe har kanske konsumerats under dagen då han dagdrömt om någon solsemester med sina nära och kära. Kvällen innehåller möjligtvis ett besök på en trevlig restaurang med en god pasta. Och det där småstädandet, äh, det får vänta. Det är ju en dag imorgon också.