En man med stil och koll på kosten

Martin Rosén Foto: Anna Matre

Efter en halv livstid som skräddare har Martin Rosén landat mjukt bland mossan i Hallandsåsens skogar. Mannen med den militäriskt välsorterade garderoben är dessutom utbildad PT. Med vin och gastronomi som stort intresseområde finns det mycket Bjärelivs nya krönikör kan dela med sig av.

Bjäreliv träffar Martin över en lunch och försöker gräva djupt bland hans kunskaper. Han sitter och har en lite finurlig uppsyn med en skarp blick.

Du har arbetat med kläder och uttryck under många år, hur tänker du kring begreppen mode och stil?
– Det där är väldigt intressant faktiskt, för mode är något som kommer och går men stil är som en konstant, universellt och tidlöst. Det finns vett och etikett som stil bygger på, en minsta gemensam nämnare som underlättar, både klädernas uttryck och hur man agerar. Kan du etikett kan du också ta ut svängarna, då vet du vilka regler som går att bryta.

Om du måste ge stilråd till en vän som du ser fått på sig något hon, eller han, inte alls passar i, hur säger du det?
– Det där faller ju tillbaka på vett och etikett, god etikett handlar ju om att inte anmärka på vad andra har på sig. Om jag blir tillfrågad däremot så säger jag mitt hjärtas mening.

Det jag vet om dig än så länge är att du kan kläder, klädsnitt och utseendet av kläderna i kombination med människan, men så är du PT också. Hur ser du på kroppen, som stil och uttryck?
– Det gäller ju alltid att jobba med det du har. Låt någon som är duktig hjälpa dig. En som vet att ta fram det bästa just för dig, precis som när du går till frisören. Att se hälsosam ut är även
en del av att ha stil, därmed är det inte detsamma som att vara varken trådsmal eller Belgian Blue pumpad.

Nu ska vi ju inte nämna hans ålder, men för att ha levt ett halvt liv som skräddare, som vi redan pratat om, ser han ut att hålla sig i form bra.

Vad är ditt absolut bästa råd för den som sviktar lite i träningsmotivation?
– Byt träningsform. Gym är inte för alla. Trivs du ute i naturen; vandra! Gillar du lagsport; börja med innebandy eller något liknande. Det är den fysiska aktiviteten och kontinuiteten som är det viktiga.

Uttrycket rött&kött, är en fredagskombo du gillar, vill du utveckla det?
– Mat och dryck är ett stort intresse jag har, jag gillar att både tillaga, äta och dricka gott. Att laga mat är en skapandeprocess och råvarorna känner jag starkt för. Bra råvaror behöver inte alltid betyda dyra råvaror. Sommartid tillagar vi ofta det som trädgården bjuder på efter en vår av odlande.

Martins kunskaper om stil i alla kategorier kommer vi kunna ta del av framöver i hans krönikor som kommer under våren.