Kulturcentrum förverkligas

Kratitz-kulturcentrum

I tjugofem år har Gustav Kraitz arbetat med att förverkliga drömmen om ett kulturcentrum i Båstad. Totalt har fyra olika platser varit aktuella innan det slutligen blev Norrviken och Ravinen och samma dag som Bjäreliv är på besök har stiftelsen fått marken i gåva. Nu är det nära och i höst påbörjas byggnationen efter ett kvart sekel av planering.

– Vi behöver 65 miljoner för att kunna bygga och vi har idag klart med 50 miljoner så nu är det nära, inleder Gustav. Idag hade jag ett möte med Mats Paulsson och det är klart att hans bolag skänker marken till stiftelsen så nu har vi kommit ett stort steg framåt.

Ravinen Kulturcentrum byggs enligt en modell som är vanlig i USA men i princip helt okänd i Sverige. De flesta privata museum och kultursatsningar som gjorts under senare år har kunnat genomföras genom att en förmögen person eller familj valt att lägga de nödvändiga pengarna. Med Ravinen är det istället ett större antal privatpersoner som tillsammans bidrar till att förverkliga visionen, tillsammans gör man det möjligt.
– För oss har det aldrig varit aktuellt att bygga på kredit utan pengarna ska vara klara innan vi påbörjar byggnationen. Men det oroar mig inte utan det finns flera lösningar som är på gång just nu, vi har även en positiv dialog med EU kring ett stöd från dem. Där kan det dock ta lång tid så vi kan inte förlita oss på det för själva bygget.

Att EU kan vara en möjlig delfinansiär och intressent kan projektet till viss del tacka kulturminister Alice Bah Kuhnke för. På bordet framför oss ligger ett brev, adresserat Ulla and Gustav Kraitz, där ministern lovordar projektet och visar sitt och regeringens stöd inför de fortsatta samtalen kring stöd från EU.

”I am following this initiative with great interest, as it will create opportunities for cultural practitioners and art in all its forms to meet in beautiful and stimulating surroundings. /…/ With this letter I would like to wish you the best of luck for your work on the project to create Ravinen cultural centre. I look forward to visiting when you´re up and running! Yours sincereley Alice Bah Kuhnke”

Kulturcentrum1

Hösten 2017 ska Ravinen Kulturcentrum invigas och Gustav berättar om tanken med hela projektet. Hur det inte ska finnas några fasta samlingar utan hur utställningarna ska varieras över året. För det är hela året som gäller, visst kommer sommaren att vara viktig ut besökshänseende men det ska vara öppet hela året.
– Vi kommer att ha utställningslokaler, konsertlokal, designbutik och mycket mer. Ravinen ska drivas modernt för framtiden och vi ska attrahera de unga och kommande generationerna. Jag själv är nittio år gammal men jag hoppas få uppleva hur vi får detta att fungera in i framtiden, säger Gustav.

Att arbeta med ett projekt i ett kvarts sekel och sedan få se det förverkligas måste vara en fantastisk känsla och det märks på Gustav att det är en speciell dag vi är på besök. Att marken blev klar några timmar tidigare ger projektet en ny trygghet och han intygar att det ska firas med champagne på kvällen.
– Det är överväldigande att vi är så nära nu, menar han. Genom åren har vi kämpat tillsammans med privatpersoner som trott, och tror, på projektet. Tyvärr har kommunen än så länge nog inte riktigt förstått vilken fantastisk tillgång detta kommer att bli men vi hart visat att det går att genomföra även utan deras stöd, menar Gustav.

Ravinen Kulturcentrum ska bli ett centrum för konst, musik och design med fokus på de nordiska länderna.
Här ska besökarna kunna möta både tradition och framtid när utställningarna varierar mellan äldre mästare och moderna experiment.