Jonas Blanck

Jonas Blank Foto: Peter Jakobsson, Bjäreliv

väljer Båstad framför alla platser i världen

Trots att Jonas Blanck fortfarande har en bit kvar till 40-årsstrecket har han hunnit med mycket. Det är en entreprenörsresa från en glasskiosk i Höganäs via Hong Kong, Singapore, Los Angeles, San Francisco till nuvarande hemvisten i Båstad. Nu väntar nya utmaningar.

Under uppväxten i Mölle växte inte sommarjobben på träd och redan i 13-årsåldern kom Jonas på att han kunde fixa jobbet själv, han startade en godis- och glasskiosk.
– Jag ville göra något eget och mina föräldrar stöttade mig från första stund.

Studier i produktutveckling

Efter ekonomlinjen och militärtjänst blev det studier i produktutveckling och design på Malmö Högskola. Där växte intresset för att förfina koncept. Det handlar enligt Jonas inte om att nödvändigtvis uppfinna något nytt.
– En julgransfot eller vitlökspress kanske inte måste se ut som de alltid har gjort utan kan utvecklas till något bättre. Där väcktes även mitt stora intresse för entreprenörskap.
Som så många andra entreprenörer med massa idéer och spring i benen hoppade Jonas av utbildningen efter 2,5 år för att ge sig ut i arbetslivet. Mjukvara och tjänster på internet lockade Jonas. Där kunde man enkelt skala upp en bra idé och få väldigt många användare om det fungerade.

Företaget Jonas jobbade på arbetade med riktad mass-epost åt företag. Från att börja på supportavdelningen blev Jonas snabbt ansvarig för hela produkten. När företaget skulle öppna kontor i Stockholm var det Jonas som flyttade dit och startade upp. Långa arbetsdagar sex dagar i veckan gjorde att Jonas efter ett tag kände att han behövde en paus.
– I den vevan blev jag kontaktad av en bekants bekant som ville starta ett onlinemagasin i Hong Kong. Det var precis vad jag behövde då. Jag hade inget som höll mig kvar och fick chansen att flytta till andra sidan världen.

Från Hong Kong till Singapore

Businessen gick bra och två veckor blev sex år. Efter halva tiden startade Jonas ett företag i Sverige tillsammans med en annan svensk, baserat på en idé som Jonas hade filat på under kvällar och helger.
– Vi jobbade tillsammans under några år. Jag i Hong Kong och han i Sverige.
I Hong Kong träffade Jonas sin fru och barn kom till världen. Som många andra i Hong Kong flyttade de då till Singapore men värmen stötte på problem.
– Vi gillar att vara utomhus och vara aktiva, spela tennis, gå på hiking med mer. Det går inte när det konstant är runt 35 grader varmt och jättehög luftfuktighet.

Om Jonas Blanck

Bor: Båstad

Ålder: 37 år

Familj: Fru och 2 barn. 3 & 4 år gamla.

Fritidsintressen: Spela golf, åka skidor, bygga robotar och självkörande saker.

Aktuell med: Nystartade Båstad Makerspace på Designgården.

Mer om Båstad Makerspace finns att läsa i Bjäre NU från 17 mars.

EV3 robot från Lego
EV3 robot från Lego

Familjen satte sig med en världskarta och funderade på var de kunde tänka sig att flytta. Valet föll på Los Angeles vilket till viss del kanske berodde på att Jonas fru är amerikanska, född i Kina och uppvuxen i San Fransisco. Under tiden i LA föddes inte bara familjens andra barn utan även idéer för nya bolag. Tillsammans med 3 medgrundare startade han ett amerikanskt bolag och satsade fullt ut på elektronisk signering för säljare. Bolagets idé hyllades och de lyckades komma in på Y Combinator som är en av de bästa acceleratorerna i USA.
– Cirka 8000 företag ansöker, 400 får komma på intervju och 90 företag får komma med. Det gav ett kvitto på företagets potential.

Familjen flyttade till San Francisco och under tre månader fick de möjligheten att utveckla sitt företag på Y Combinator vilket ledde till att de fick in riskkapital. Bolaget GetAccept växte och med många svenska kunder öppnade de ett Sverigekontor i Malmö.

Testade först Stockholm

Familjen såg möjligheten till att flytta till Sverige. Men var skulle de bo? Jonas ville ge sin fru, som inte kände till Sverige så bra, en chans att bilda en egen uppfattning om var de ville bo.
– Först testade vi Stockholm. Vi hyrde en lägenhet och försökte leva som man gör där med jobb, aktiviteter på fritiden, vara i parkerna, gå på öppna förskolan och träffa andra som bor där. Vi kände ganska snabbt att det var väldigt kall stämning i stan. Det var svårt att lära känna folk och bli en del av det lokala, svårt att närma sig folk i lekparker och skapa nya kontakter.

Sedan hyrde de ett hus på Malen i Båstad och gav sig på att testa samma sak.
– Det var en helt annan öppenhet och välkomnande från de vi träffade. Det kändes så mycket mer internationellt på något sätt. Vi märkte att många i Båstad har flyttat hit från något annat vilket gör att om man kommer utifrån är det lätt att bli accepterad. Valet var enkelt. Skulle vi flytta till Sverige skulle det bli Båstad.

Bra förskolor

Så blev det och nu är familjens barn 3 respektive 4 år och går på förskola i Båstad.
– Jag uppskattar verkligen förskolan i Sverige och Båstad. De är väldigt duktiga på att aktivera barnen och se till att saker händer. Med erfarenheter från förskolor i USA, där det kostade oss runt 20 000 kronor per månad för förskola till barnen, blir jag nästan förbannad när vissa föräldrar klagar på småsaker under föräldramöten på förskolan. Det är så bra nivå här och barnen mår bra. Vissa lokaler kanske behöver fräschas upp men det bryr sig inte barnen om ifall de har en bra tillvaro, vilket är det viktigaste.

Jonas har inte legat på latsidan sedan de bosatte sig i Båstad. Utöver pendlande mellan företagets kontor i Malmö och San Francisco har han på ledig tid startat ideella föreningen Båstad Makerspace. En kreativ verkstad riktad till ungdomar som uppmuntrar till skapande, problemlösning och teknikutveckling. Där kan barn och ungdomar testa på att bygga robotar, självkörande bilar och skapa saker med 3D-skrivare.