Var inte rädd för att ta ut svängarna

Martin Rosén, Bjäreliv

Vi har alla hört talas om dem, låtit oss påverkas av dem till olika grad och mången gång förundras över de knasiga uttryck de kan komma i. Skönhetsidealen.

Det är många som inte mår bra av dem, för att de upplever att de inte hänger med i modesvängningarna och känner sig otillräckliga på grund av det, eller inte tycker att de har en kropp som passar in i normen. Det här är långt ifrån någon ny företeelse. Eller särskilt extrem. Kroppsideal har alltid funnits. Överallt. Redan de gamla Grekerna beundrade kroppen och hade ideal därefter, se bara på de marmorskulpturer som fortfarande finns bevarade. Där finns en hel del liknelser med dagens tränings/hälsofokuserande inlägg på sociala medier. Det som däremot är nytt är att idag har alla möjlighet men inte alltid intresset, fantasin eller förmågan till att följa dem.

När modedesigners får fria händer kan det få häpnadsväckande resultat. Min personliga favorit är Luc Bessons filmklassiker ”Det femte elementet” med Milla Jovovich, Bruce Willis och Gary Oldman i huvudrollerna. Där designade Jean-Paul Gaultier samtliga klädesplagg och det formligen skriker av skaparglädje. Hans lek med olika material, skärningar och former tar inte bara fram de typiskt manliga och kvinnliga attributen, utan också rollfigurernas olika karaktärer på ett väldigt finurligt vis. Och när vi ändå är inne på filmkaraktärer kan vi inte utelämna filmvärldens superskurk nummer ett, Darth Vader. Där har vi en fulländad kostym! Det går inte att se på en bild av honom utan att se att detta är en ondskefull filur.

Stil och mode är som porr; alla har en åsikt.
Lär dig koderna. Plugga vett och etikett.

Då som nu behövs tid och pengar för att klä och trimma kroppen till önskat resultat. Vi behöver inte gå allt för många decennier tillbaka i tiden då det var klassamhällets toppskikt som dikterade modet. De hade råd med dyrbara tyger, peruker och smink och framförallt behövde de inte ha fysiska jobb som slet på kläderna. Helt krasst var det så att de fattiga såg upp till de rika och försökte med sina begränsade resurser hänga med modet så gott det gick. Idag har vi både pengar och tid att var till mans (eller kvinns) ägna oss åt att forma och klä våra kroppar som vi vill. Ser vi på tillgängligheten så har skönhetsideal per capita aldrig varit så lågt som den är idag.

Stil och mode är som porr; alla har en åsikt. Lär dig koderna. Plugga vett och etikett. Se det inte som regler du till punkt och pricka måste följa utan mer som en minsta gemensamma nämnare vid olika sociala tillställningar. Se det som en lek, en startpall som du kan ta avstamp ifrån och därifrån skapa en egen personlig stil. Följ inte slaviskt modet, för att parafrasera ett gammalt talesätt ” One size fits no one”, inget mode passar alla. Ta Peter Siepen som exempel, han klär sig utan hämningar och blandar friskt färger och stilar helt efter eget huvud. Han blev, under samma år, vald till både Sveriges bäst klädda och sämst klädda man. Var inte rädd för att ta ut svängarna, våga lita på din egen smak och behöver du ett ord på vägen bjuder jag på ett citat från Donatella Versace, ”More is more!”