Någon som vill bli en hjälte?

Carmela Borges Olofson, Bjäreliv

Miljöförstöringen måste sluta. Allt fler fiskar, träd, hav och länder håller på att förstöras. Företag avverkar enorma mängder skog, släpper ut avgaser och plast i naturen, det måste begränsas för att vi ska kunna rädda oss. Biltillverkare borde inte få producera bensin och dieseldrivna fordon och affärer måste sluta importera varor från andra länder.

Men det är ändå VI, JAG, DU, som står i affären och plockar ner små drakfrukter influgna från Mexico i en plastpåse som sedan ska i en annan större plastpåse som du betalar för även fast du vet att du har 20 stycken liggandes hemma. Det är också vi som köper och kör alla fossildrivna fordon, det är vi som köper och använder upp allt papper som produceras av avverkad skog och det är vi som måste ändra vårt tankesätt. Idag är det så lätt att lägga över ansvaret på alla de stora aktörerna. Personligen tänker jag själv så, varför kastar de så mycket grejer i haven, varför släpper de ut så mycket avgaser. Men det är fel. För allt börjar från oss, från varje enskild individ. Det är vi som påverkar marknaden, marknaden följer vår efterfrågan, det vi vill ha säljs. Vill vi ha jordgubbar i januari får vi det, vill vi ha närodlat och miljömärkt så är det vad som kommer finnas på hyllorna i våra butiker.

Det finns en svensk flicka vid namn Greta Thunberg som har fått väldigt mycket uppmärksamhet på senaste tiden, hon är en riktigt förebild. Greta gör något som många av oss misslyckas med att göra, hon gör sina ord till verklighet. Hon har bestämt sig för att aldrig mer sätta sig på ett flyg, hon vill inte ha julklappar och åker om tvunget bara elbil, Greta är 16 år. Sök upp henne på youtube och inspireras av henne, det är det värt!

Något som jag tycker är superbra är att på mina naturkunskapslektioner i skolan ligger ett enormt stort fokus på miljö, på vad som sker och varför det sker. Det går inte en enda naturkunskapslektion utan att miljöförstöring tas upp. Detta har faktiskt börjat få mig att tänka lite.

Jag är lååångt ifrån en hjälte men jag har faktiskt tagit åt mig av vad folk säger om vår miljö och börjat bidra med några förbättringar. Handlar jag på ICA, Willys eller liknade så är jag från och med någon vecka tillbaka förbjuden att ta en plastpåse. Jag får inte ta plastpåsar till min frukt, inte till mina varor och inte till något annat. Det gäller alltså att ha med sig en tygkasse eller liknande varje gång det är dags för storhandling. Dessvärre har jag glömt det varje gång och då blir straffet att skämmas… Flera gånger nu har jag fått gå ut ur affären med tusen grejer i famnen som är en ynka liten rörelse från att tappas. Som grädde på moset så ser jag också ut som en riktigt pajas när jag får ta flera småpauser längst med vägen hem för att inte allt ska falla ner på marken. Men detta kommer att hjälpa mig att få in rutinen att alltid ha med en kasse, plus att jag lyckas slå ett litet minislag för miljön, även det minsta räknas!

Cirka 40% av all plastproduktion används till engångsförpackningar och det är denna typen av skräp som är bland de vanligaste i havet. Inom några år kommer det att finnas mer plast än fisk i havet, jag vet inte med er men jag vill inte ut på plastsnorkling där man får kolla på olika sorters färger på plast istället för fiskar. Låt oss tillsammans skippa dessa miljöovänliga, fula plastpåsarna och visa upp snygga tygväskor istället, någon som är på? Bättre en minihjälte än ingen hjälte alls!