Janne, Bittan, korven.

Hur många av oss har inte tänkt tanken? Att bara säga upp boendet, sälja möblerna och ta chansen? Flytta till ett nytt land, ny kultur och en del av något annat. För de allra flesta förblir det bara en flyktig tanke men för några blir det startskottet till något stort.

jannebittan250– Det var egentligen en slump. Bittan låg i soffan och surfade runt på nätet, berättar Janne Lundén när vi ses över en kopp kaffe. Plötsligt ropade hon på mig, hon hade hittat en restaurang i ett hörn någonstans i Palma. Jag tittade som hastigast och sedan var det ur världen. Men helt ur världen var det faktiskt inte. På varsitt håll grodde tankarna. Två dagar senare satt vi vid köksbordet och tittade på varandra och sa att vi gör det, skrattar Bittan. Detta var i början av sommaren och sedan gick allt snabbt. Vi sålde boendet, lyfte ut möblerna i trädgården som ett flyttloppis. Och där stod vi utan boende och arbete. Men 1:a oktober flyttade vi till Palma de Mallorca.

För många är Bittan Gustavsson synonym med Bjäre och mat. Efter att i tjugo år ha arbetat med hur mycket mat som helst, med Bjäre Hembygd, bönder, potatis, vodka, ansvarat för Pärans Dag i tolv år, Äpplets Dag, höstmarknader och julmarknader och så vidare, var hon kanske en av de sista de flesta trodde skulle flytta iväg till ett helt annat land.
– Vi kände båda två att vi ville göra något nytt. Janne hade mer och mer börjat arbeta på Graffagården med mig, och vårt samarbete med Kullaflyg rullade på bra, vi hade helt plötsligt möjligheten att testa något helt nytt, berättar Bittan.
– Vi bestämde oss helt enkelt för att ta Bjäre till Mallorca, fyller Janne i, och nu i sommar är vi tillbaka och tar Mallorca till Båstad.
Det han syftar på är Lilla Filmfestivalen. Efter att Bittan under många år har varit aktiv inom föreningen Film i Båstad tar nu paret steget fullt ut, och i sommar ansvarar de helt för serveringstältet och det blir med tydliga mallorkinska toner.
– Vi har ett koncept i Palma som vi kallar Tapas på Terrass och nu tar vi det till Båstad men under epitetet Tapas i Tält, berättar Janne. Vi har tagit med oss det bästa vi vet av matkulturen på Mallorca och sedan kommer vi att sätta vår egen prägel på detta här i Båstad.

Målsättningen med satsningen är att erbjuda en ny dimension kring maten på filmfestivalen. Genom att hitta ett koncept som gör folk nyfikna är förhoppningen att locka också en publik utanför filmen. Som kommer för maten. Som kommer av lust. Av nyfikenhet. Kanske också på film. Vi har tagit med oss sobrasada, lite lufttorkad skinka av den svarta grisen, boquerones och ostar från Menorca bland annat, vilket ska bli väldigt kul att presentera för båstadborna, avslutar Bittan och hälsar samtidigt alla välkomna.

PS. Tapas i Tält pågår 6 – 11 augusti i tältet utanför Bio Scala DS.