Island blev Laholm för Valentina

Valentina Winkler Foto: Anna Matre, Bjäreliv

En ung ambitiös tjej från Österrike gör just nu ett utbytesår i Laholm. Hon har länge haft som dröm att bo ett år på Island och länge stod hoppet till den drömmen. Tyvärr tog Island bara emot en enda elev detta året och det blev inte Valentina Winkler. Istället hamnade hon i Laholm. När hennes dröm var snötäckt exotiskt landskap och verkligheten blev södra Halland är det lätt att tro att besvikelsen är stor.

Genom den internationella föreningen AFS, som står för American Field Service, har ungdomar genom årtionden tagit del av andra kulturer med en grundtanke att verka för en fredligare och mer öppen värld. I år är cirka 50 studenter i gymnasieålder runt om i Sverige och bor hos helt vanliga familjer samt går i skolan här. En av dem är Valentina. Hon går just nu andra året på Osbecksgymnasiet. Här trivs hon bra och de första tre månaderna har just passerat. Att lära sig svenska tycker hon är lättare än hon anat och skolmiljön ger hon gott betyg.
– Jag tycker om skolan och hela Laholm, staden har en bra struktur och här finns allt man behöver. Att kommunen dessutom har både en sandstrand och nära till skogen är härligt.

Sjunger i kör och spelarbadminton

På fritiden har hon börjat träna badminton, sjunger i kören Joyvoice samt rider med sin värdmammas väninna. Hon känner att hon haft turen att få flytta hem till en värdfamilj som passar henne på väldigt många vis.
– Hemma i Österrike bor jag med min mamma och är enda barnet. Nu har jag plötsligt fått två småsyskon och ett helt annat liv.

Innan hon åkte till Sverige hade hon en del förutfattade meningar om att svenskar var kalla och distanserade men hon har snabbt ändrat åsikt.
– I skolan har de tagit så väl hand om mig, jag är så glad för det, berättar hon.

Valentina Winkler hamnade i Laholm, inte på Island. Foto: Anna Matre, Bjäreliv
Valentina Winkler hamnade i Laholm, inte på Island. Foto: Anna Matre, Bjäreliv

Stor skillnad på skolan

Även om hon känner att det gått över förväntan de första månaderna här är det skönt att träffa vänner i liknande situation. Ibland träffar hon franska Siloë Dagot som bor hos sin värdfamilj utanför Båstad och italienaren Claudio Strino som fått en värdfamilj i Halmstad.

Claudio berättar att skillnaden från skolan i Italien till hur systemet ser ut i Sverige är oerhört stor.
– Det italienska skolsystemet handlar om att lära sig allt, bara plugga in det rakt upp och ner, här i Sverige har jag förstått att mer handlar om samarbete och att själv förstå vad som är viktigt att lära sig samt hur man lär sig saker på bästa vis, förklarar Claudio.
Claudio och Siloë tittar på varandra och suckar uppgivet, italienska och franska är inte språk som ligger nära svenskan och de har det kämpigare med talet.
– Jag förstår mer och mer men får inte så lätt fram orden, förklarar Siloë.

De hoppas alla att de kommer prata svenska när det är dags att åka hem i juli, men innan dess vill de alla uppleva så mycket av den svenska kulturen som de kan.
– Vi vill se norrsken! Säger de alla och skrattar. De har insett att det inte är det lättaste att skåda här på den halländska slätten.