Han är skandinavisk mästare

Marcus Sundin Liljedorff Foto: Anna Matre, Bjäreliv

Nu har Marcus Sundin Liljedorff kämpat sig till det skandinaviska mästarbältet i thaiboxning. Uppväxten på landsbygden har präglat hans intressen och nu arbetar han inom lantbruk på ett större gods. Träningen prioriteras och möjligheten att ta en världstitel finns i tankarna.

Thaiboxning är en thailändsk fullkontaktskampsport. Ursprunget från den åldriga thailändska arméns närstridssystem kallas Muay Boran. Förr användes vapen också och syftet var en kamp till döden. De bitarna som lever kvar i kampsporten idag är tuffa men sker utan vapen. Styrka, smidighet och vass tankekraft för att läsa av sin motståndare är ett måste för att vinna.
– De största svårigheterna skulle jag skulle vilja påstå att det är den mentala biten, att tillåta sig själv att tro att man kan göra det, att tro på att genomföra en sån här uppgift, beskriver Marcus när han fått frågan om vad som varit det tuffaste på vägen mot mästarbältet.

Han poserar stolt på halmskullen i bara några få plusgrader, det är inte som i Thailand precis. Ändå är han inte svårövertalad. Marcus är 26 år och har tränat Thaiboxning i 9 år. Efter mästartiteln som han nyligen vunnit trodde
han för några år sedan att han skulle känna att han nått sitt mål, men en världsmästartitel är nu nästa sikte. Det är inte bara träningstimmar på klubbar utan en hel livsstil av en kropp och sinne i balans uttrycker han.

Klubbarna som han tränar på ligger några mil iväg, det blir många timmar i bilen också. De flesta han tränar med har blivit hans vänner men han håller sin egen linje stadig.
– Det är inte alltid en fördel att träna med sina vänner, ibland måste man utmana sig själv och träna i nya miljöer och med nya människor, det är då verklig utveckling sker, säger Marcus.

Marcus Sundin Liljedorff har nu ett imponerande mästarbälte. Foto: Anna Matre, Bjäreliv
Marcus Sundin Liljedorff har nu ett imponerande mästarbälte. Foto: Anna Matre, Bjäreliv

Maten är inget Marcus slarvar med. En vinnande frukost enligt den skandinaviska mästaren är två stekta ägg, ett halvt paket bacon och en skål havregrynsgröt. Han beskriver att han är en person som måste äta mycket för att hålla igång sin kropp. I andra änden av repet finns återhämtningen och vilan, vilket även får utrymme i veckoplaneringen.
– Den aktiva träningstiden är ungefär 20 timmar i veckan men min livsstil handlar dessutom om att prioritera. Jag försöker göra andra saker också men att hänga uppe med kompisar sent på kvällarna är inget jag gör så ofta, då unnar jag mig hellre en fisketur som är mitt andra största intresse.

Det är en balanserad mästare, som både inger ett lugn och verkar ha nått fram till flera slutsatser och fått djup kunskap i livet och med sin sport. Den 20-28 juli är det VM i Bangkok, Thailand, och dit kommer han förhoppningsvis åka efter några fler månader av träning och förberedelse.
– Man måste lära känna sin egen kropp och sitt eget sinne för att må bra. Till VM hoppas jag både hålla formen och vässa den en aning.

Just nu jobbar Marcus som traktorförare på ett gods utanför Billesholm. Han kommer från landet och mamma hade ridskola i Ranarp utanför Förslöv. Det har förvärvats en hel del lantbrukskunskaper genom åren och arbetet passar hans livsstil.
– Jag tycker om att vara ute och jobba ute, jag föredrar det, eller jag skulle nästan säga att jag behöver det. När jag bodde i Thailand gick allt så fort och jag märkte då att jag behövde en motpol i livet för att finna min balans och hinna vara närvarande i tanken. Jag tänker väldigt mycket, det är tankar om thaiboxning nästan hela tiden, förklarar Marcus.