Låt era ungdomar dricka

Carmela

Shit, jag känner ända härifrån arga och irriterade föräldrar, hehe hej hej! Nu kör vi…

Att bruka alkohol när man är minderårig är olagligt, bra. Kroppen är inte redo för giftet ännu. Dock har Danmark 16-årsgräns på alkohol men det är en annan diskussion!

Poängen är att vi alla vet att minderåriga i alla år har druckit ändå. Även fast det är olagligt. Synd eller inte det kvittar för det är så det är. Jag påstår inte att man ska promota alkohol till sina barn. Men jag är rätt säker på att det krävs en öppen dialog kring alkohol för att undgomar ska förstå sig på riskerna samt också för att tona ner den effekten av spänning och intresse som alkohol ger när man inte vet bättre.

Jag har alltid haft en väldigt öppen och ärlig dialog med mina föräldrar angående konsumtion av alkohol. Därför anser jag också att jag är berättigad till att yttra mig om mina åsikter utifrån mina egna upplevelser.

De flesta vet nog hur det är att vara ung och att komma in i det stadiet där kroppen fortfarande ser ut som ett lågstadiebarn men man är helt säker på att ens eget IQ ligger på 170 och ens konsekvenstänk är starkare än vuxnas kaffekoppar en måndagsmorgon. Det är där vuxna behöver supportra, men många gör det på ett annat sätt än vad jag hade önskat.

Många vuxna kör på taktiken som jag kallar ”den blåögda pappan/mamman”. Där man strängt förbjuder sina barn att dricka, har hårda regler och litar på att barnets ”Alla mina kompisar dricker men jag dricker inte för jag tycker det är äckligt” funkar.

Detta är ingen särskild lyckad taktik, sorry. Varför? Jo, för att extremt få ungdomar klarar av att stå emot de sociala påtryckningarna som kommer när man växer upp. Har man då som förälder varit sträng, väldigt negativ mot alkohol och total förbjudit det så kommer vi som barn aldrig våga riskera att få er att koppla oss till alkohol på något sätt.

Därför blir langare med hembränt det enda alternativet. Händer något när man är påverkad vågar man absolut inte ringa sina föräldrar utan får hoppas på att ens kompisar hjälper en och dessutom blir allt sååå mycket mer spännande. Saker som är förbjudna är frestande.

Tack vare att jag fått möjligheten att vara så pass öppen med mina föräldrar är alkohol så mycket mindre intressant för mig än för många andra av mina vänner. Jag har inget behov av att supa mig full och passa på när jag inte sover hemma utan jag kan dricka lite lagom och ha kul och sen bli hämtad av mina föräldrar och komma hem till min egna säng tryggt och säkert.

Det finns vissa studier som påstår att ungdomar som får alkohol hemifrån dricker mer men det handlar snarare om att de antagligen dricker oftare fast mindre mängder. Då man som sagt inte behöver passa på att dricka vid vissa tillfällen för att kusten är klar och dessutom vet man hur man ska bete sig eftersom man pratat med sina föräldrar om hur alkohol påverkar en och hur man ska hantera alkohol.

Så summan av kardemumman då? Prata med era ungdomar där hemma. Försök förstå dem, hjälp dem och förklara för dem så lovar jag att det kommer känns bättre för båda parter!