Granna granar!

Det är söndag i början av december. Stormen Sven har dagarna innan ruskat om halvön i dess grundvalar men nu råder lugnet. Så även hos Färgknallen i Hov, men här skulle man faktiskt kunna prata om lugnet före stormen, även om det är efter. Granhandeln står för dörren.

granar1

Det är jubileum i år. I femton år har Färgknallen svidat om i december månad och förvandlats till Granknallen i Hov. När Bjäreliv kommer på besök är det full fart med alla förberedelser, vilken dag som helst drar affärerna igång på allvar.
– Vi jobbar bara med danska granar, berättar Roger Gottfridsson över en kopp kaffe i lunchrummet. Det är ett riktigt granland och de kan det där med kvalitet. Vi åker över en helg på sommaren och väljer ut vilka vi vill ha och sedan kommer leveransen kring första december. Det som förs är rödgranen, den som gemene man kallar för vanlig gran, och sedan Kungsgranen, även kallad Disneygran. Den sistnämnda har den fördelen att den inte barrar, ett starkt argument när det blir dags att välja.
– Disneygranen går alltid bra men på senare år har vi börjat se en återgång till den gamla, lite nostalgi, skrattar Kalle Gottfridsson, andra generationens Färgknalle.

Gottfridssons tycker att det ska vara en upplevelse att köpa gran. För det första ska det vara enkelt och sedan dessutom roligt. Hos Färgknallen får du en färdig gran och skulle du ha problem att få hem den så löser man det, självklart utan kostnad. Men när andra granhandlare bjuder på glögg och pepparkakor har man dock valt att göra ett avsteg från mallen.
– Vi bjuder på hemgjord besk med tilltugg, berättar Roger. Vi har i år slagit upp ett topptält för förtäringen och den som så önskar kanske bör ha med sig chaufför under granköpet.

Julen är en högtid som bygger på traditioner. Under de senaste femton åren har granhandeln i Hov blivit just en sådan för många bjärebor och stamkunderna är många, de återkommer varje år och så verkar de ha för avsikt att fortsätta i många år till. Gottfridssons verkar inte heller de ha någon tanke på att slå ner på takten.