Finns slumpen?

Finns slumpen? Ofta refererar vi till just denna när det händer något som vi inte riktigt kan förklara. Vissa av oss tror på ödet, andra på Gud och vissa på slumpen. Men vad är då egentligen slumpen och är det den som bestämmer inriktningen på våra liv? Eller har vi alla ett öde som är förutbestämt, en individuell plan för var och en? Men vem har i så fall satt den planen, är det här den där Gud kommer in i bilden?

För ganska exakt tio år sedan satt jag i bilen tillsammans med en god vän. Vi var på väg till Vida Vättern, rastplatsen efter att du passerat Jönköping på väg norrut. Efter att vi av en slump ramlat över en annons om att några tidningsmakare i Nyköping sökte franchisetagare i Halmstad skulle vi nu ses för att se om detta var något för oss.

När det nu gått decennium kan jag se hur det där mötet kom att styra hela min framtid. Sedan den dagen har det handlat om tidningar och magasin och tillsammans med Julia och mina kollegor har jag varit med och utmanat de etablerade medierna och samtidigt haft förmånen att vara med på en helt fantastiskt spännande resa. Men var det mitt öde att jag skulle ägna mitt liv åt texter och annonser eller var det en slump? Vad hade hänt om jag vaknat den morgonen och haft kräksjukan?

Redan ett antal år innan det här mötet, som förändrade och satte agendan för hela mitt yrkesliv, mötte jag Julia. Även det var egentligen en ren slump. På Kårpuben i Halmstad sa det bara klick vid bardisken. Men vad hade hänt om hennes öde varit att hon istället skulle klickat med killen som stod på andra sidan henne och lika desperat försökte få hennes uppmärksamhet?

Det var Julia som uppmuntrade mig att svara på annonsen som ledde till mötet på Vida Vättern, så det mötet hade med all sannolikhet inte hänt om jag inte hade gått till Kårpuben den kvällen. Vilken hisnande tanke…

Vem hade jag varit idag om jag inte valt att gå ut den där kvällen? Hade jag fortsatt min bana i matbutiken där jag jobbade extra? Tänk om jag haft en egen butik idag? Mina tankar hoppar tillbaka ytterligare ett antal år i tiden. Det är våren 2000 och jag ligger på golvet hemma i lägenheten i Eslöv. Att det blev just golvet tror jag berodde på bristen på möbler i mitt första boende. Jag minns det så tydligt, alla dessa kataloger från högskolor och universitet runtom i landet. Jag hade absolut ingen aning om vad jag skulle göra med mitt liv. Halmstad verkade kul och jag gillade verkligen Gyllene Tider. Efter att ha pratat med min vän Mårten kom vi överens om att båda söka till Medie- & Kommunikationsvetenskap i denna halländska residensstad.

Tänk om Mårten envist hävdat att vi skulle plugga i Växjö för att The Ark kom därifrån? Då hade mitt intresse för GT förmodligen fått stryka på foten och jag hade hamnat i Småland. Kårpuben hade varit en annan och livet helt annorlunda, nu femton år senare. Var det slumpen som gjorde detta? När jag skriver de här raderna och tänker igenom mitt liv inser jag att de riktningar det tagit oftast har kommit sig av en rad oväntade händelser som sammanfogats till en kedja. Jag har inte haft någon master plan över var jag ska vara om tio år. Jag har följt med vågen när den kommit och surfat så gott jag kunnat. Ibland har jag ramlat i. Vid några få tillfällen nästan drunknat, men jag har klamrat mig fast och tagit mig upp igen.

Jag är övertygad om att vi alla styr vårt eget öde. Men vi avgör själva om vi aktivt vill styra eller om vi vill låta det som vi kommit att kalla slumpen styra det åt oss. Oavsett vilket är det vi själva som avgör hur våra liv ska gestalta sig. Vi attraherar situationer och händelser som påverkar oss i nutid och framtid. Om det sedan finns en Gud med i detta pussel så tror jag att han är projektledaren som ser till att allt hänger ihop.

JoakimO-2015-180Tänk om Posten missat att leverera katalogen från Högskolan i Halmstad för femton år sedan. Då hade jag aldrig hamnat i Halmstad, jag hade aldrig träffat Julia, hon hade aldrig fått mig att åka till Vida Vättern, jag hade aldrig hamnat i branschen och slutligen hade den här krönikan aldrig existerat. Undrar vad du läst just nu då?

Joakim Ormsmarck
Redaktör