En annorlunda sommar i Huset på Stranden

Under vanliga somrar är det fullt av glädje och dans i tre våningar i gamla varmbadhuset i Båstad hamn. Pepes, Papas, Loft och Kristallrummet brukar av sommarglada och partysugna gäster. Köer ringlar sig stundom långa utmed Hamngatan. I år blir det annorlunda.

När sommaren skulle planeras för verksamheterna slog viruset till mot världen. Restriktionerna sattes i Sverige och med dem en omöjlighet att ha öppet som vanligt i nattklubbarna. Våren blev till sommar och inga lättnader kom. Det var bara att gilla läget och se vad som kunde göras inom ramarna för de nya reglerna.

– Det blir en annorlunda sommar. Vi brukar ju ha väldigt mycket barförsäljning från våra nio barer. Nu blir det mycket färre folk vi kan ta emot, förklarar Fredrik Fegge Olofson som är grundare och delägare till verksamheterna i huset.

Som det ser ut så är det första gången på 29 år som det inte kommer dansas på dansgolven. Nattklubb i dess vanliga form uteblir men en variant utlovas.
– Om inte restriktionerna ändras så kommer vi köra väldigt begränsade nattklubbskoncept. Det blir sittandes fest kan man säga. På Pepes terrass kör vi ett koncept vi kallar ”Lets Not Dance Club” där man kan boka bord och sitta med sina kompisar. På Lofts terrass kommer vi på helgerna ha ”Summer Nights”, ett premiumkocept med lite högre ålder, DJ och loungegrupper.

På markplan kommer Papas att utöka sin yta genom att hyra gräsytan mot Skansen.
– Vi gör ”Papas Garden”, en 500 kvadratmeter stor yta med pergolas, sittgrupper och boulebana. Där kan man sitta och hänga och njuta av goda drycker i solen. Där kommer även finnas en enklare sommarmeny med mat och tilltugg. Perfekt för långluncher och roséeftermiddagar.

Alla nya koncept är godkända av kommunens tillsynsfolk vad gäller coronaregler.
– Vi har tillsammans kommit fram till vad och hur vi kan göra för att det skall vara säkert för alla. Det har gått smidigt.

Eftersom restriktionerna kom så långt innan sommaren så har de kunnat anpassa sig. Inom verksamheterna är de fem årsanställda och runt 130 sommaranställda.
– När restriktionerna kom insåg vi att vi inte behövde lika många anställda och hade bara skrivit några stycken kontrakt så vi är inte fler än vi behöver. Tyvärr är det många som kanske hoppades på att jobba här i sommar som nu inte kan få chansen, berättar Fegge.

Alla sommarens större företagsfester och mingel är inställda.
– Nu blev vi tvungna att testa nya koncept denna sommar, det kanske visar sig att vissa av dem blir sånt vi kör även framtida somrar.

Fegge och de andra medarbetarna får denna sommar planera vecka för vecka allt efter hur spelregler kan komma att ändras.
– Reglerna och restriktionerna är ju dagsfärska så saker kan ändra sig under sommaren. Vi är anpassningsbara så vi får se hur sommaren blir till slut. Vi vet i alla fall hur vi ska ha det i början. Jag tror att Båstad kommer locka mycket folk denna sommar även då det inte blir tennis och andra större evenemang.