Dejlige smørrebrød i Vejbystrand

smorrebrod1

Turid Rafnsson är född på Island men pratar danska. Efter ett antal år utomlands, i Spanien och senast USA kände familjen att de ville flytta hem till Sverige där de tidigare bott utanför Malmö. Med en hockeytokig familj var nordvästra Skåne, med sin närhet till Rögle perfekt, och i januari landade man så i Vejbystrand.

smorrebrod2Efter att, för många år sedan, ha arbetat som kock hade tanken på att en gång öppna en butik med danska smørrebrød funnits. För drygt två månader sedan gjorde Turid så slag i saken och idag driver hon, med stor hjälp av familj och vänner, sin butik Snitten i anslutning till hemmet. När Bjäreliv är på besök pågår produktionen för fullt och Turid erkänner att det redan finns planer på att bygga ut, beställningarna rasar in och utrymmena räcker inte till för att hinna producera i den takt det säljs.
– Det är helt fantastiskt, vi har sålt runt 15000 smørrebrød sedan vi öppnade, berättar Turid. Vi har knappt synts mer än via Facebook och med skyltar vid vägen och ändå har folk hittat hit.

I kyldisken finns alltid ett stort antal varianter färdiga och totalt består sortimentet av runt tjugo olika smørrebrød, såväl klassiker som ”Dyrlaegens natmad” och andra som vi känner igen väl men även egna varianter som Turid själv tagit fram.
– Vi försöker använda så lokala råvaror vi kan, helst från grannarna här på Bjäre, sedan köper vi in varor från Danmark flera gånger i veckan. Det ska vara riktiga danska smørrebrød och då behövs det danska råvaror, skrattar Turid.

Inför julen har två olika sorters jultallrikar tagits fram och Turid arbetar hela tiden med att utveckla sortimentet. Det har gått fort sedan starten och redan idag finns planer på att bygga ut med en servering inomhus så att gästerna kan äta sina smörrebröd på plats även under vinterhalvåret.
– Våra kunder är både de som vill ha två mackor till kvällsmat och företag som beställer till konferenser och möten. Vi har mycket beställningar från företag i trakten men även från Halmstad, Ängelholm och andra närliggande orter. Det verkar som att det fanns en efterfrågan på smørrebrød, ler Turid samtidigt som hon hjälper en kund som ska ha lite godsaker inför kvällen.