Bjäre är uppfinningarnas moder

Uppfinnare A: ”Titta, jag har uppfunnit hjulet!”
Uppfinnare B: ”Kom igen! Det där är inget hjul! Det är en dator!”

Nobelpris har, som det heter, tillkännagivits. Upptäckter och uppfinningar skall belönas. Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder. Det stämmer inte. Det är Bjärehalvön som är mamma till alla innovationer. Nåja, men näringslivsklimatet är i alla fall gynnsamt här och vi omges av både fåmansbolag och börsnoterade storföretag.

Det nya näringslivsbolaget, Båstad Turism & Näringsliv, hade kick off för några veckor sen. Det var roligt att se så många duktiga entreprenörer! De bidrar inte minst till att skapa arbetstillfällen och det är bra, trots att regeringen efter sitt tillträde helt oväntat förklarat sig nöjd med arbetslösheten. Stefan Löfven förtydligar: ”Arbetslösheten är till exempel mycket lägre nu än vad den kommer att bli nästa år!”

Låt oss ta en titt på traktens uppfinnare! Vi börjar med en uppfinnare i Vejbystrand. Han har lyckats konstruera en sats för snabbvin, som gör att man blir oerhört berusad på 25 sekunder. Tyvärr, säger han, är uppfinningen ännu inte helt perfekt, eftersom man blir lika bakfull efter tre minuter…

Vidare så har i de centrala delarna av Hov en ny EU-märkning sett dagen. Märkningen, som gör det lättare att se skillnaden på fixativ och laxativ, har skapats av en man vars tänder suttit fast i toalettstolen de senaste två veckorna.

Och så har vi en glad nyhet: den uppfinnare som i förra veckan presenterade en bil helt utan motor, kompletterar nu uppfinningen med en väg som ständigt sluttar utför. Och likaledes inom transportområdet har en f.d. tävlingskusk från Grevie kommit på en idé om hur den kungliga s.k. Sjuglasvagnen kan bytas ut mot sju vagnar med engångsglas!

Slutligen ska vi titta närmre på en mycket intressant innovation från en gård norr om Salomonhög. Det rör sig om – och håll i er nu – en kossa som får plats i en vanlig byxficka, en s.k. ”fick-ko”! Nu kan vi glömma ponny-kon och bords-kon! Fick-kon är här!

Alla känner vi till problemet med att inte ha tillräckligt med mjölk hemma, att mjölken helt enkelt inte ryms i kylen. Lösningen heter ”fick-kon”! Tillkomsten av denna mycket lilla ko ägde rum, som så många andra gånger, genom ett misstag. Professor Ture Wannte, tidigare verksam hos Legoland men nu i en arbetarbod i Industribyn, berättar: ”Vi har under en längre tid arbetat för att få fram en kortare, d.v.s. lägre ko: en ponnyko eller i bästa fall en bordsko. När vi så för en månad sedan startade en ny serie försök med genmanipulation och s.k. kloning mellan låglandsboskap och bladlöss, råkade en av våra assistenter ta en låglandsko från Nederländerna! Och resultatet kom på så sätt att överträffa våra vildaste förväntningar genom att, så att säga, träffa under desamma!”

Den nya fick-kon (eng.:Jersey in Jersey) blir endast 9 mm mellan hornen och mindre än en brödrost, varför den passar utmärkt på bordet, både till vardag och fest. Runt bordet behöver man inte längre be varandra med fraser som ”Ah, du flyr maj mjölken, va!” och liknande. Man kallar helt enkelt på kon med en koskälla eller genom att ”kula”, så kommer den lugnt vaggande över taffeln!

Men var sover den då, undrar man. Jo, på grund av sin ringa storlek, minst sagt (kalvarna blir stora som Lego-bitar), kan fick-kon lätt övernatta i vilket kylskåp som helst. På någon av hyllorna i kylen sår man bara lite lågväxt gräs av köldhärdig typ. Om sedan kylskåpslampan kopplas till ett tidur med normal dygnsrytm, kan man ha glädje av sin fick-ko i åratal! Den är nämligen helt oemottaglig för sjukdomar.

Fritte2014-2Professor Wannte: ”Ja, det stämmer. Fick-kon är helt enkelt för liten för sjukdomar, såsom mul- och klövsjuka m.m. Dess mule och klövar är så små, att bakterierna inte får plats i tillräcklig omfattning för att skapa en infektion!” Bara gott att säga om nya fick-kon, alltså! Det kan för övrigt tilläggas, att fick-kon lika gärna vistas i ugnen, för den som föredrar spenvarmt.

Fritte Friberg
Krönikör