
10 portioner
Ingredienser
1 kg rimmad fläsklägg
1 gul lök, i bitar
1 morot, i bitar
2 selleristjälkar
2 ½ dl torrt vitt vin
2 dl koncentrerad apelsinjuice
2 torkade lagerblad eller 4 färska
1 knippe timjan
2 l hönsbuljong
Glace:
1 dl flytande honung
½ dl socker
skal från 3 apelsiner
2 msk konc apelsinjuice
2 msk Grand Marnier
5 hela nejlikor
2 ½ tsk socker
250 g sötmandlar, skållade
100 g flytande matfett
8 skivor formbröd
1 msk russin
3 krm salt
2 ägg
färsk körvel
300 g leverpastej
Gör så här
Lägg kött och grönsaker i en gryta. Tillsätt vin, juice, lagerblad och timjan.
Täck med buljong och koka ca 2 tim till innertemperatur 70º.
Sila och spar ev kokspadet till dopp i grytan.
Låt svalna och dela köttet i portionsbitar.
Koka ingredienserna till glacen till 110º.
Sila och låt svalna i rumstemperatur.
Karamellisera sockret lätt i stekpanna.
Vänd ner mandlarna och karamellisera till gyllenbrun färg.
Låt svalna på smörpapper. Grovhacka dem.
Smält matfett och låt svalna.
Skär kanterna av brödet och riv grovt.
Blanda mandlarna med russin, bröd, smör, salt och ägg.
Forma degen till en rulle ca 4 cm tjock och lägg kallt.
Skär degen i tunna skivor.
Pensla varje köttbit med glace runt om och tryck på ett par körvelblad.
Bred en klick pastej på varje kex och lägg på en köttbit.
Svenskt kött
Foto: Rickard Forsberg