Anna & Olivier lever livet i solen

Börjar man rota i kretsen av människor bördiga från Båstad med omnejd hittas ofta en och annan pärla. Män och kvinnor med spännande liv att förtälja om. Typ Anna Heuchenne Bauge. Hon flyttade från Båstad som 18-åring och har sedan dess jobbat på platser som London, Boston, amerikanska västkusten, Barcelona, Marbella, Sharmel Sheik, Singapore, Dubai, Seychellerna och Tel Aviv plus några till. Allt började dock i disken på Pensionat Enehall.

Bjäreliv träffar Anna över en rykande god kopp kaffe och ett litet fat fyllt med små bitar turkisk frestelse. Vi sitter lämpligt nog på Café Continental, på Köpmansgatan i Båstad. Kontinentala Anna har som vanligt tillbringat några avkopplande sommarveckor i sin hemby. Visserligen bodde hon i Grevie fram till högstadiet, men det är alltid sist som räknas. Strax styrs kosan tillbaka till paradisön Mallorca, där hon sedan två år bor, tillsammans med maken/kosmopoliten Olivier och elvaåriga dottern Linnea.
– När jag var 18 år flyttade jag till Luxemburg för att läsa franska, sedan London ett tag innan jag började på hotellcollege i Schweiz. Tredje året på skolan var vigd åt praktik, för min del innebar det att jag blev utvald att flytta till Boston och vara med om att starta upp en hotellskola där, efter schweizisk modell.

Därefter flöt det på för Anna Heuchenne Bauge. Direkt efter Boston rekryterades hon till den stora hotellkedjan Ritz Carlton, som hon skulle komma bli trogen lång tid framåt. Hennes CV därifrån innehåller allt mellan F&B-manager, barchef och rekreationsansvarig på SPA-avdelning.
– Det var under den perioden jag träffade Olivier. Vi var goda vänner i flera år innan vi upptäckte att vi faktiskt blivit förälskade i varandra. Jorden-runt-flackandet ledde paret till Spanien. Först Barcelona, sedan Solkusten, där Anna, på en privatinvesterares uppdrag, öppnade Hotel Gran Benahavis i bergen ovanför Marbella. Därefter tillbaka till Barcelona igen.
– Där gifte jag mig med Olivier, blev gravid och Olivier blev erbjuden jobb i Dubai. Här startade vår world-tour på allvar. Jag jobbade hemifrån med egna små projekt och stöttade honom när det behövdes. På Dubai följde Egypten, tillbaka till Dubai, varifrån monsieur Heuchenne Bauge blev headhuntad till hotellkedjornas hotellkedja: Raffles anläggning på Seychellerna.
– Men först skulle vi bli ”raffleized” så vi tvingades bo i två sviter på deras hotell i Singapore i sex månader.

Stackars er!
– Ja, det var jobbigt. Många Singapore Slings och mycket jordnötter blev det, haha.

Numera bor familjen Heuchenne Bauge sedan två år tillbaka på Mallorca, dit del alltid varit meningen de skulle flytta. Sista anhalten innan hemön blev Tel Aviv, där de under en två-årssejour öppnade enormt populära boutiquehotellet The Norman.
– Vi älskar Spanien och känner oss enormt hemma här. Deras värderingar stämmer överens med våra, varken Sverige eller Belgien har någonsin varit aktuellt, min man Olivier är för övrigt bara född där och bodde där tills han var tre månader – ett sant ”child-of-the-world”!

Vad hittar ni på?
– Allt möjligt. Hotellprojekt. Research. Mystery shopping; vilket ofta resulterar i att vi får leda utbildningar och ha coaching. Vi har också börjat med villauthyrning inom lyxsegmentet så vi har många resebyråer och agenturer världen över som hör av sig. Allt sker inom ramen för servicebranschen.

En bransch som många lockas av – vilken är den viktigaste egenskapen man bör ha för att lyckas där?
– Passion. Man måste älska att serva andra människor. Och Empati. Saknas det är det svårt att hålla uppe gnistan i branschen. Det är ett väldigt tufft yrkesval. Man är ”on stage” nästan hela tiden, det går inte att slappna av. Man måste ge mycket och har man ej passionen att fylla på kraftförrådet med tappar man motivationen och gör inte längre något bra jobb.

Ni lever livet?
– Varje dag. Det har hänt mycket under de två åren vi bott här. Vi är duktiga på att hitta momenten där vi kan njuta av det vi håller på med. Passionen underlättar förstås, att vi brinner för det vi gör.

Har ni något drömprojekt?
– Från början ville vi ha vårt eget ställe här. Men man behöver bygga upp ett nätverk och lära känna ön ordentligt. Vi vill hitta en egen nisch och skapa något som ingen annan gjort. Ett ”Aha & Knock Out-hotell” som ska vara bäst i hela världen!

Det bor mycket Båstadfolk på Mallis, umgås ni med dem?
– Vi tycker definitivt det är jättekul. Vi träffar ofta mina barndomsvänner Stefan och Henrietta, och Djavad och Sara när de är här. Annars är ju Olivier inte svensk så det blir mest att vi träffar par där en av parterna är svensk.

Anna Heuchenne Bauges två måsten på Mallorca:

”Restaurang Ca Na Tuneta som ligger i byn Caimari, mellan Inca och Lluc. Den drivs av tre systrar, en i köket, en i restaurangen och en ute i cocktailbaren. All mat kommer från lokala ingredienser. De har en meny med fem rätter och det är endast den som gäller. Det är bara…..”

”Sen tycker jag man måste vara med om en vinprovning på någon bodega. En av våra favoriter heter Ribas och ligger strax utanför vinstaden Binissalem. En upplevelse som inte behöver vara så himla märkvärdig. Man går bara in och smakar lite. Om man köper eller inte köper gör inget.”

TEXT: CLAES KANOLD
FOTO: PRIVAT