Charlies House har stor passion för skorpor och te

Bland kullerstensgatorna i Laholm kan man emellanåt känna doften av nybakat, den som följer doften och låter näsan visa vägen hamnar snart i det gamla Slottsbageriet där Louise och Christian kan ses baka skorpor på Charlies House.

På Charlies House tillverkas inte bara skorpor utan även kakor, biscottis och knäckebröd. 500 påsar om dagen produceras i det lilla bageriet, allt görs för hand och levereras sedan ut till återförsäljare runt om i landet.

Just nu är det högtryck i bageriet då julen står inför dörren, fram till första advent är det full fart, sen är det mesta av julsortimentet utlevererat och Louise och Christian kan trappa ner och se fram emot ett välbehövligt jullov.
– För oss är julen egentligen redan klar, nu bakar vi på för att kunna fylla upp ute i butikerna men tankarna ligger redan på vårens och sommarens nyheter.

Många känner nog igen Louise och Christian från Coffee and The Bakery i Båstad, men vägen till Laholm har varit betydligt slingrigare än så. De träffades i Texas för 14 år sedan och flyttade efter en tid i Texas tillbaka till Sverige och Louise hemstad Jönköping, efter ett par år utökades familjen med sonen Jack.

Det var under Louise mammaledighet de började prata om att de ville göra någonting ihop, Louise var då utbildare på ett IT-företag och Christian industriekonom så vad de skulle göra var inte helt solklart. En dag fick Christian syn på en annons om ett bageri och café i Båstad som var till salu, och efter ett besök i Båstad för att titta på lokalerna slog de till.
– Jag har alltid varit öppen för idéer, säger Louise, och var inte alls skrämd av tanken att vara egenföretagare. Jag är dessutom kockutbildad och hade både utbildning och erfarenhet men för Christian blev omställningen lite större.

Snart gick flyttlasset ner till Båstad och i januari 2007 slog de upp portarna till caféet Coffee and The Bakery på Köpmansgatan. Efter ett par år hade familjen inte bara utökats med dottern Sally, Louise och Christian hade även köpt Charlies House som då var ”ett pyttelitet” skorpmärke med bageri i Tomelilla.
– Jag lockades av skorporna för att det var ett annat sätt att baka, säger Louise. Genom att köpa Charlies House kunde vi ta över ett färdigt koncept med ett bra varumärke och en liten kundbas och det kändes mycket bättre än att behöva uppfinna hjulet igen.


Christian vid ugnen i bageriet

Till en början bakades skorporna i Coffee & The Bakerys lokaler men när caféverksamheten skulle stängas fick de tips om det lilla bageriet i Laholm.
– Jag hade aldrig varit i Laholm innan, berättar Louise, men vi fick tips om lokalen av en av våra stamkunder och bestämde oss ganska snabbt för att lämna Båstad och flytta hit. Nu trivs vi superbra i Laholm, det är visserligen en liten ort men här finns ju både simhall, bio, pub, restaurang och ett mysigt centrum och dessutom massor av sportaktiviteter, så här finns allt vi behöver.

Sedan flytten till Laholm har verksamheten vuxit och idag är Charlies House Sveriges största märke på handbakade skorpor med återförsäljare runt om i hela Sverige. I sortimentet finns ett 40-tal olika skorpor och lika många tesorter och av alla produkter är det saffransskorporna som säljer allra bäst.
– Julhandeln är jättestor för oss, berättar Louise, till jul unnar man sig gärna att äta lite extra gott och ätbara saker är en jättepopulär gåva.

I bageriet hittar vi inte bara skorpor, sedan ett par år tillbaka blandas här även te som säljs under varumärket Therapie Te. Teblandningarna gör Louise själv och hon är väldigt noga med att det skall smaka som det doftar, något som tyvärr inte alltid stämmer överens när det gäller te.
– Jag är egentligen en ganska tråkig tedrickare själv, skrattar Louise, jag gillar starka svarta teer, bas-teer som Ceylon och Lapsang men de är inte så särskilt populära hos våra kunder. Skall det sälja ska det vara fruktigt, bärigt och fräscht och gärna ha roliga namn och snygg design på burken så det är något vi lägger jättemycket tid på.

Den största skillnaden mellan att driva Charlies House och Coffee & The Bakery är enligt Louise friheten, att de slipper vara bundna av öppettider.
– Det är klart att det är mycket roligare att baka bröd och ha kundkontakt, säger Louise, men med barn och familj så passar detta oss väldigt bra. Nu kan vi styra vår arbetstid på ett helt annat sätt och är mycket mer flexibla när det kommer till barn och aktiviteter.


De ser bara glädje med att jobba ihop.

Att jobba ihop ser de bara som en fördel och förnekar bestämt att det skulle leda till att de tröttnar på varandra, snarare tvärt om.
– Vi har jobbat ihop i över 10 år och vi bråkar aldrig! Jag kan inte ens tänka mig att vi inte skulle jobba ihop, vi gör ju allt ihop, jämt! Och jag tror inte alls att man sliter på varandra, som det är nu har vi hela dagarna på oss att vara roliga, flirtiga och prata och behöver inte imponera ett dugg på varandra när vi väl kommer hem. Då har vi massor av tid att ägna åt barnen eller egna intressen, helt utan dåligt samvete.

Men för den som hoppas på att Coffee and The Bakery skall återuppstå kommer vi dessvärre med dåliga besked, Louise och Christian känner sig helt klara med att driva café.
– En butik i anslutning till Bageriet hade varit jätteroligt, säger Louise men det är inte tyvärr inte aktuellt så länge vi ligger i dessa lokaler.

Om det blir andra lokaler för Charlies House har vi ännu ingen aning om, men den som är sugen på något gott är alltid välkommen att komma och knacka på. I den lilla butiksboden finns mängder av te och skorpor att välja på, och doften av nybakat den får man på köpet.

TEXT & FOTO: Martina Lindh Lidberg