2xMillqvist på nya Orangeriet

Den trettonde juni var det stor premiär för nyrenoverade Villa Abelin och då också för nya Orangeriet restaurang och Salamander café & bar. Bakom båda dessa står makarna Ulrica och Tobias Millqvist och nu när sommaren är över kände vi på Bjäreliv att det kunde vara intressant att höra hur första sommaren varit.

Vi träffas i restaurangen en onsdag i mitten av november. Trots att det för dagen är stängt, luncherna serveras torsdag till söndag, råder det febril aktivitet. Om några veckor är det dags för de första julborden och det är mycket som ska bli klart. Men vi lyckas slita Tobias från grytorna och slår oss ner med en kopp kaffe.

Berätta, hur har första sommaren varit?
Ulrica: Det har varit en helt fantastisk sommar med ett mycket bra mottagande, både för restaurangen och det vi serverar och för lokalerna och hela renoveringen som gjorts. Många har varit positivt överraskade när de sett hur fint det blivit och vilket enormt arbete som lagts ner på att återskapa den ursprungliga känslan i villan.
Tobias: Det jag tycker är väldigt kul är hur vår lunch mottagits. Vår målsättning var från början att erbjuda Sveriges intressantaste bricklunch och det känns det som att vi har lyckas med det, vi vill lyfta just det här med bricklunch och visa att du kan få en bra lagad måltid även till lunch.

Hur skulle ni vilja beskriva gästerna som hittat till trädgården och er?
Ulrica: Vi har, och såklart hela trädgården, haft en extremt bred publik tycker jag. Vi har haft allt från ungdomar till barnfamiljer och pensionärer. Självklart mycket turister men även många bjärebor som hittar hit. Just barnfamiljerna verkar uppskatta att man kan umgås hela familjen i en avslappnad miljö och ändå äta riktigt bra mat.
Tobias: Eftersom det har varit olika evenemang under sommaren har publiken och våra gäster skiftat väldigt mycket över tid, det är inspirerande att aldrig veta vilken typ av gäst det är som kommer, det gör att vi måste laga mat som alla uppskattar.

Har det varit mycket bröllop och fester?
Ulrica: Vi missade lite av försäsongen eftersom Villa Abelin stod klar först i juni men därefter hade vi bröllop alla helger fram till mitten av oktober, generellt ett på fredagen och ett på lördagen. Redan nu är mycket bokat inför nästa sommar och jag tror inte vi har en enda ledig helg mellan april och oktober 2016.
Tobias: Man skulle kunna säga att i veckorna är det mycket fokus på konferenser och sedan på helgerna är det bröllop och privata fester som gäller.

Hur hinner ni med allt?
Tobias: Det har varit en extremt tuff period, det ska erkännas. Jag tror aldrig jag jobbat så mycket och så hårt som jag gjort sedan vi öppnade här. Men det har samtidigt självklart varit väldigt roligt. Det är fantastiskt kul att få vara en del av en sådan här satsning som Lilla Båstad gjort, och gör, här på Norrviken.
Ulrica: Visst är det mycket arbete, men vi jobbar med det vi brinner för. Nu har vi flyttat all verksamhet hit till Villa Abelin så våra matlagningsaktiviteter och provningar är här. Det underlättar mycket att ha allt samlat på ett ställe.

Vad det roligaste under sommaren?
Ulrica: Tennisfesten var verkligen en succé och det var riktigt kul att få möjlighet att ha den här hos oss. Överlag ser vi ett stort intresse kring tennisen och sponsorerna kring de veckorna, det är något vi kommer att utveckla mer kommande år.
Tobias: Det är svårt välja något speciellt men ett arrangemang som överraskade mig var medeltidsdagen som var mycket, mycket större än jag trodde på förhand. Vi hade räknat med ett hundratal luncher men det slutade på drygt 300 stycken och konstant kö, vi löste det men det var högt tempo i köket den dagen!

Nu närmar sig julen med julbord, berätta
Tobias: Eftersom jag verkligen inte tilltalas av buffékonceptet har vi moderniserat vårt julbord en del så vi inleder med ett kallt bord, därefter blir det en sittande varmrätt som serveras vid bordet och som avslutning ett gottebord. På det sättet blir det också en mer socialt julmiddag där man sitter ner tillsammans och äter.

Som lite avslutning måste vi säga några ord om ert café, hur har det fungerat?
Ulrica: Salamandern, som just nu under vintern har flyttat in till oss i Orangeriet, har varit en jättesuccé. Vi bakar i princip allt själva och har under sommaren haft öppet dagtid hela veckorna. Caféet är ett bra komplement till restaurangen och tillsammans erbjuder de något för alla. Nu under lågsäsongen kan de som är fikasugna fika inne i restaurangen.

Vad händer nästa år?
Tobias: Vi har en tydlig matfilosofi som vi kommer att hålla fast vid. Sedan kommer vi alltid vidareutveckla den grund vi lagt. Inför 2017 räknar vi med att köksträdgården kommer att vara färdig vilket ytterligare kommer lyfta det platsrelaterade köket som vi brinner för. Vi följer trädgården över året helt enkelt.
Ulrica: Det året känns bara som början. Nu har folk hittat hit och sett hur hela platsen utvecklats, jag tror nästa år kommer att bli väldigt, väldigt bra.