För några år sedan var några vänner och jag på resa i Sydafrika. Förutom storslagen natur och ett varmt mottagande från lokalbefolkningen, fick vi uppleva några av de bästa restaurangupplevelserna någonsin! För mig som till vardags utbildar blivande restaurangpersonal var det ett rent nöje att se hur personalen arbetade och studera deras vänliga och effektiva gästbemötande:
Allt från när de mötte oss vid dörren, oftast i fantastiska restauranglokaler, placerade oss vid bordet, hur de presenterade maten och tog upp vår beställning av mat och dryck, den eleganta serveringen, den vackra uppläggningen av maten på tallrikarna och så klart smakerna, tills vi lämnade restaurangen. Vilken service! Vilken mat! Vilka viner!
Vi hade även bokat in oss på flera vingårdar för besök och vinprovningar, även här blev vi mycket professionellt bemötta och fick guidning av både vinmakare och sommelierer hos flera vinproducenter. När man reser till något land där man planerar att besöka vingårdar, har jag funnit att det alltid lönar sig att kontakta företaget före besöket. Berätta gärna varför ni vill besöka just deras vingård, när ni vill komma, hur många ni är och vad ni förväntar er av besöket. Visar man intresse för deras produkter brukar man få ett furstligt bemötande och minnen du kan bära med dig länge.
Vi glömmer aldrig när vi satt utomhus på altanen till Boekenhoutskloof , efter flera dagars regn tittade solen fram, vi såg ut över vinfälten där gårdens hundar jagade bort babianer som ville stjäla druvklasar från vinstockarna! Så kom vinmakaren, vi började ställa frågor om hans vingård och hans viner, han berättade stolt om hur de skötte vinfälten och hur de tillverkade vinerna.
Han tog fram det ena fantastiska vinet efter det andra för provning. Det hela avslutades med en magisk Semillon Noble Late Harvest som han bara tillverkat några få fat av det året! Mums! Gissa om vi kände oss privilegierade!
Vin har producerats i Sydafrika i flera hundra år, men det är under de senaste 15-20 åren som sydafrikanska viner etablerat sig på den internationella marknaden. Den första vingården planterades 1656 av holländaren Jan van Riebeek. Men det vin som så småningom skulle sätta Sydafrika på kartan, var Vin de Constance, ett sött vin tillverkat av druvor från holländaren Simon Van der Steels gamla vingård vid False Bay bara 20 minuter från Kapstaden.
Sydafrika består av fyra regioner, som i sin tur delas upp i distrikt och deldistrikt som kallas för ”wards”. Några av de mest kända vindistrikten är: Connstantia, Stellenbosch, Paarl och Franschhoek. Traditionellt har Sydafrika mest odlat vitvinsdruvor som Chenin blanc (kallas lokalt för Steen) men rödvinsdruvor är på kraftig uppgång och vingårdarna odlar nu rödvinsdruvor som Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon och Pinotage. Pinotage är en druva som skapades i Sydafrika på 1920-talet när man korsade Pinot noir och Cinsaut. Pinotage har ofta en rökig och kraftfull karaktär men idag hittar man även exempel på fruktiga och lite elegantare pinotage-viner. Pinotage passar perfekt till grillade rätter och är mycket populär vid en så kallad ”braai” sydafrikansk grillfest. Cape Blend, är ett vin med en blandning av olika druvor, men som bör innehålla minst 30% Pinotage. Några av de fantastiska vinproducenter vi besökte var Niel Ellis Wines, Meerlust Estate, Rust en Vrede Estate, Thelema Mountain Vineyards, Vergelegen Fairview Estate och Boekenhoutskloof. Har du planer på en resa till Sydafrika och blir sugen på att prova goda viner – kan jag varmt rekommendera ett besök hos några av dessa producenter!
Det bästa av allt är att några av deras viner går att köpa i Sverige, antingen från Systembolaget eller på nätet.
Den 12 mars kommer vi på Båstad Bjäre Uppkorkat att ha en Sydafrika provning. Är du nyfiken eller bara sugen på en trevlig kväll, god mat och goda viner – hör av dig så skickar vi en inbjudan!
Varmt välkomna!
E-mail: lindstromeliza@gmail.com
Facebook: Båstad Bjäre Uppkorkat