Sparbanksmiljonen kommer stötta lokala föreningslivet

Christel Alm och Lars-Göran Persson från Laholms sparbank. Foto: Peter Jakobsson

I rådande högkonjunktur går det bra för bankerna, så även för Laholms Sparbank som därför vill ge tillbaka till samhället. Nu instiftar de Sparbanksmiljonen som föreningar i kommunen kan få ta del av.

– Banken fortsätter utvecklas väldigt väl och vi får många nya kunder som uppskattar den servicen som de får hos oss. Detta gör att bankens resultat ser väldigt bra ut. Vi har haft ett resonemang i styrelsen att vi vill bidraga till samhällsutvecklingen i Laholms kommun och därför beslutade vi att göra detta, förklarar Lars-Göran Persson, Vd Laholms Sparbank.

Föreningar i Laholms kommun som bedriver verksamhet med inriktning mot barn, ungdomar, kulturverksamhet och skolklasser är välkomna att söka bidrag ur Sparbanksmiljonen. Även organisationer med projekt som syftar till att främja näringslivets utveckling i Laholms
kommun kan komma i fråga.
– Under 160-årsjubileet 2017 hade vi en jubileumspott som kulturoch föreningslivet kunde söka bidrag från. Nu är det nästan på samma sätt och vi hoppas på många ansökningar, säger Lars-Göran.

Bidrag till gemensamma satsningar

Det kommer finnas två söktillfällen. Första söktillfället går ut i december och nästa avslutas under april nästa år. Hur ansökan går till finns på bankens webbsida. Bidragen kan inte gå till enskilda företag eller personer utan det är för gemensamma satsningar.
– Sist hade vi jättemånga olika typer av ansökningar. Det var allt från hjärtstartare till bygdegårdar, kultur och sommarspel med mer. Vi hoppas på samma bredd denna gången, säger Christel Alm som är marknadsansvarig på Laholms Sparbank.

Den vanliga sponsorverksamheten som banken gör berörs inte av detta utan miljonen är
utöver det. Att satsningen blir just under 2019 beror på goda ekonomiska resultat och är inte något som banken kan säga blir återkommande.
– Hela sparbanksidén är att verka som en god samhällskraft och detta är ett bra sätt att kunna vara det. Vi vill även visa uppskattning till alla de ideella krafter som lägger ner stort engagemang och tid i föreningslivet och som bland annat ser till att barn och ungdomar kan ha fritidssysselsättningar, säger Lars-Göran.

Personligt bemötande

Sparbanken går mot strömmen med tro om personligt bemötande.
– Vi har alla digitala tjänster som banker idag erbjuder men vi tror också på att fortsätta erbjuda den personliga kontakten där man kan se varandra i ögonen och diskutera inför ett husköp, om framtida sparande eller annat. Sen fortsätter vi att hantera kontanter för det finns fortfarande de som behöver den tjänsten, säger Lars-Göran.
Nu har banken tre kontor i kommunen och till våren öppnar det fjärde kontoret i Allarp.
– Det ska bli intressant om det är en endaste annan bank som öppnar kontor nästa år då de flesta lägger ner. En del av mina kollegor på andra storbanker tycker vi är helknäppa som öppnar nya kontor, konstaterar Lars-Göran.

Det nya bankkontoret i Allarp kommer ligga i samma fastighet som Strandängshälsans
nya vårdcentral som nu byggs. Tidigare planerades öppningen till årsskiftet men bygget drar ut på tiden.
– Marken visade sig vara mer instabil än de trodde så det har gått extra tid till pålning med mer. Nu hoppas vi att vi kan öppna i början av april, avslutar Lars-Göran.