Sommarstad i höstskrud – så underhåller du dig

När SJ gav Sifo i uppdrag att göra en undersökning där bland annat Sveriges tio bästa sommarstäder rankades tog Visby ledningen som Sveriges bästa sommarstad enligt svenskarna. I toppen fanns även storstäderna Stockholm och Göteborg med sina gedigna kulturutbud, samt västkustpärlan Halmstad. När svenskarna får välja regerar i regel bad- och strandliv på sommaren. Det är därmed inte så konstigt att samtliga sommarstäder på den vinnande listan utgörs av kustnära städer. Den som har haft nöjet att besöka Halmstad känner troligen igen idylliska Tylösand strand, Karlskrona har ett hundratal olika badvikar och vackra stränder finns även längs Varbergs långa kustlinje och i Ystad.

Tobbe Lundell som är presschef på SJ menar att han tycker det känns positivt att allt fler väljer att förlägga sina semestrar till Sverige och att vi reser klimatsmart med tåg till våra sommardestinationer i allt högre utsträckning. Faktum kvarstår dock att sommarstäder ju trots allt visar sig från sina bästa sidor när vinden blåser varm och badtemperaturen är helt perfekt. När sommaren är över kan det därmed vara läge att se över hur en underhåller sig i en stad i höstskrud när sol och bad inte längre är ett alternativ. I det här inlägget delar vi med oss av våra bästa tips.  

Spelkvällar

Aldrig är det väl roligare att hänge sig till spel och lek än när höstens mörker faller och vi kurar in oss inomhus alltmer. Begreppet spel kan tolkas vitt och brett och omfattar allt från Trivial Pursuit eller Monopol i goda vänners lag till lättsamma klassikern Bingo – antingen i en traditionell bingohall över förfriskningar eller genom de åtskilliga alternativ som finns tillgängliga online på sajter såsom Bingo Casino för att nämna ett exempel. Andra lämpliga spel i höst är Wordfeud, schack och Cluedo.  

Långkok

Höstens mat får gärna vara värmande, mustig och ta sin tid. Tiden är därmed inne för att låta långkoket stå och puttra i flera timmar innan servering vid ett vackert dukat bord med tända ljus. Tips på lämpliga långkok i höst är olika köttgrytor gjorda på bog, rotfrukter och rött vin eller olika svamprätter enligt säsong (som du förslagsvis plockar själv i skogen).  

Bokklubb

Välj ut ett antal litterära verk som stått på din läslista ett tag men som du inte hunnit ta dig an ännu. Fundera sedan över vilka av dina vänner som är boknördar och som skulle vilja joina din bokklubb i höst. Läsning blir inte sällan mer givande och motiverande om du vet att du har en deadline på dig att läsa ut och du dessutom får diskutera innehållet över förfriskningar med likasinnade. Bokklubben kan ges olika teman; författare från vissa länder, berättelser som avhandlar speciella ämnen eller helt enkelt böcker som ligger på bästsäljarlistan.

Skogspromenader

Visst är det något melankoliskt när sommaren tar slut och vi går mot mörkare tider. Faktum är dock att även hösten har sin charm och den kan uppskattas enklare om du fokuserar på de aktiviteter som faktiskt är mysigare under denna årstid. Ett givet exempel är skogspromenaden i något kallare, krispig luft medan löven på träden skiftar i färg och flora och fauna genomgår en förändring mitt framför våra ögon.