Nya vindar blåser på Evald Köpman

evald1

Mitt i Båstad, på Köpmansgatan ligger en anrik byggnad, med anor från 1800-talet. I folkmun går den fortfarande under benämningen Gamle Enox efter ägaren Åke Enochsson som från 1950-talets mitt bedrev bageri i fastigheten med försäljningslokalerna och bageriet i källaren.

Men Åke var inte den första bagaren i byggnaden. Ursprungligen byggdes den på 1870-talet som ett envånings tegelhus med källarvåning av en annan bagare, Olof Jönsson. Genom åren därefter har en hel del bagare kommit att passera genom lokalerna, bland annat Nils Sjölin som drev ”N. Sjölins Ångbageri och Conditori” som byggde
till huset västerut.

Tidigare fanns en parallellgående enklare byggnad till Köpmansgatan på gården som revs av den tidigare ägaren vilket skapade den stora innergården. För tio år sedan fick fastigheten ett kulturpris i Båstad från ”Gamla Båstad” efter en varsam renovering av fastigheten.

Nya vindar blåser dock och just nu planeras nio unika lägenheter på mellan två och sju rum. De välplanerade, lyxiga lägenheterna har stora vindskyddade terrasser eller balkonger i sydvästläge där du kan njuta av solen hela dagen.
– Ett perfekt och bekvämt permanent- eller sommarboende intill butiker och service i centrala Båstad med kort gångväg till tennisstadion och hamnen, menar Djavad Kristensen, på Nadjafi & Kristensen Fastighetsförmedling som säljer lägenheterna. Lägenheterna, från enplans till lyxiga townhouse, har genomtänkta kök, vardagsrum och insynsskyddade sovrum med ingång från gården. Fastigheten genomgår nu en varsam renovering där originaldetaljer sparas i den mån det är möjligt för att bevara husets ursprungliga karaktär men med nya moderna och fräscha badrum och kök.
– Uteplatserna erbjuder goda sällskapsytor som kan kombineras med ytor i de angränsande vardagsrummen med kök. De harmoniska och följsamma övergångarna skapar en känsla av att gränsen mellan inne och ute suddas ut, menar Djavad.

Under den varsamma renoveringen bevaras existerande trägolv och stuckaturer. Stammar och installationer byts ut och nya kök och badrum sätts in i varje lägenhet. Material, tillbehör och arbetsmetoder väljs med stor omsorg för att bevara fastighetens ursprungliga form. Fasad och tak renoveras och tilläggsisoleras. Efter invändig renovering skapas innergården med nya uteplatser och parkeringsplatser.
– Fastigheten har högt i tak och stort antal fönster vilket ger en ljus miljö i samtliga rum. Läget mitt i hjärtat av Båstad är idealiskt och bekvämt för den som vill bo in en historisk men tillika praktisk miljö, menar Djavad.
Fastighetens historiska exteriör i kombination med de nya, välplanerade och funktionella ytorna ger de boende ett modernt boende i en unik miljö. Arkitekt Kay Linghoff har haft ljuset som ledord och fönsterpartier och uteplatser utformas så att inne och ute integreras och skapar en lugn och trivsam miljö. Äldre detaljer och val av färger anspeglar fastighetens ursprung. De två delarna med olika byggår skall integreras och skapa en helhet utan att för den sakens skull förvanska fastighetens ursprungliga karaktär.
– Vi vill skapa ett boende som passar såväl permanent boende som sommarboende och är stolta över att få ”ärva” och förädla denna byggnad till dess att den fylls av nytt liv av de nya boende, säger Kay Linghoff.

För den som är intresserad av de unika lägenheterna finns mer information på www.evaldkopman.se.