Linnéa sätter Bjäregolfen på världskartan

Linnea Johansson Fotograf: Emy

Hon ville tidigt bli proffsgolfare och är nu på god väg mot LPGA. Linnéa Johansson är proffsgolfens representant från Bjäre som nu sätter Båstad på världskartan varje gång hon spelar tävlingar. En god representant för Bjäre som med stort fokus siktar mot att bli nästa svenska på högsta touren.

Efter många framgångsrika år inom collegegolfen i USA har Linnéa tagit klivet in i proffscirkusen och utan eget boende i staterna åker hon nu runt med resväskan och golfbagen och spelar på Symetra Tour vilket är direkt under damernas högsta klass LPGA.

Golfintresset växte fram i unga år under uppväxten i Älmhult.

– Jag fastnade inte för golfen direkt utan tyckte det var ganska tråkigt när jag var liten. Under en semester på Öland när jag var 10-11 år blev det en del golfande med familjen och då fastnade jag. När vi sen kom hem till Älmhult så träffade jag tränaren på Älmhult GK och blev indragen i den juniorverksamheten som de bedriv. Jag tyckte då att det var jätteroligt och det var det som fick mig att fortsätta.

I tonåren finns det mycket som lockar ungdomars intresse till annat men Linnéa höll kvar vid golfen. Receptet för framgång är ofta att starta i ung ålder och sen inte lägga av.

– Vi hade en så bra verksamhet på klubben och jag hade kompisar där som var fokuserade på samma sak så det var naturligt att fortsätta. När jag sen fick höra talas om riksidrottsgymnasiet för golf bestämde jag mig tidigt för att satsa för att komma in där vilket jag gjorde. Väl på gymnasiet ville alla till college i USA vilket jag också ville och lyckades med.

Framgångarna i ung ålder avlöste varandra och alla planer gick i lås.

– Jag har hela tiden haft höga mål och varit bestämd på vad jag vill härnäst.

När vi träffar Linnéa på Båstad Golfklubb har hon hittills i år haft fem tävlingar på Symetra Tour för säsongen så hur det kommer gå är svårt att sia om.

– Vi har 18-19 tävlingar kvar och det har gått bra då jag har spelat stabilt och klarat cutterna på alla tävlingar hittills. Inga toppresultat än men jag får vara med och spela alla dagar så det bygger erfarenhet. Det har gått ok få jag säga och jag utvecklas för varje tävling jag spelar. Det ska bli spännande att spela resten av säsongen i sommar och till hösten.

Det är ett antal svenskor som är med och spelar på Symetra Tour. Vad har ni för utbyte av varandra?
– Det är jättekul att det är fler svenskor med och spelar. Många av oss har följt varandra under uppväxten och gått på samma skolor och varit på samma tävlingar.

Att spela med, men även mot, sina vänner på tävlingar kan sätta prov på vänskapen.

– Ute på golfbanan är man själv och ska få bollen i hål på så få slag som möjligt. Då ser jag inte de andra som rivaler utan det är ens egna prestation som gäller. Vi reser, bor och tränar tillsammans så det är ingen rivalitet då vi inte spelar mot varandra utan det är de enskildas prestationer som blir resultatet av spelet. Vi hjälper varandra mot bättre resultat och gläds åt varandras framgångar och stöttar i motgångar.

Vad krävs för att du ska ta dig till LPGA?
– Få ihop alla delar samtidigt under samma tävling. Inspel, puttning och allt måste sitta för att det ska bli bra totalt vilket är utmaningen. Under tre-fyra dagars tävling ska allt sitta hela tiden. Det är då det blir bra resultat.

Linnea Johansson Fotograf: Emy
Under sommaren hinner linné johansson med en del rundor på hemmabanan på Båstad GK Fotograf: Emy

Hur håller du ihop nerverna under tävling?
– Vara lugn och ta tydliga beslut i spelet och lita på det man gör. Inte tänka på hinder för spelet utan se vart man vill komma. Om vädret är mot dig eller om hålet är dåligt placerat får man bortse från det och bara gå vidare. Det gäller att lägga fokus på det man kan kontrollera och bortse från annat.

Vad är dina styrkor inom golfen?
– Utslagen från tee och att sätta bollen i spel fungerar väldigt bra och ger mig bra förutsättningar för bra inspel. Men sen är jag en kämpare som tränar och tränar vilket ger resultat.

Vilka är dina höjdpunkter från ditt golfande hittills?
– Förra året när jag var med och representerade Sverige i EM som gick i Portugal var det väldigt roligt att vi tog bronsmedalj trots att det var många andra lag som på pappret var mycket bättre än oss. Innan matchspelet är det slagtävling och där vann jag över alla andra länder. Det var riktigt häftigt. Det var mitt sista amatörmästerskap innan jag blev proffs.

Vilka är dina förebilder?
– Jag växte upp när Annika Sörenstam var stor och det var hon länge. När jag var 12-13 år var jag på läger med henne och nu har jag spelat hennes collegetävlingar i USA. Så hon är en förebild för mig.

Lever du livet du siktat mot?
– Ja, delvis. Jag vill ju vara ute och spela på touren men då inte Symantra hela karriären utan jag vill upp till nästa nivå.

Det verkar inte vara det optimala livet för att skaffa familj?
– Nej, det är det verkligen inte. Det är väldigt svårt att få det att gå ihop så det får vänta lite.

Om det nu inte skulle fungera med golfandet vad skulle du göra då?
– Jag vet inte riktigt. Skulle gärna hålla på med något inom idrott, kanske som tränare eller coach. Jag gillar aktivt liv och det måste inte vara inom golf.

Vad är målet med golfandet?
– Det är att spela på LPGA och bli en av de bästa golfarna i världen. Sen hade det varit kul att representera Sverige och Europa i Solhem Cup. På längre sikt hade OS varit kul att delta i.

Är det realistiska mål?
– Ja, det tycker jag absolut! Jag vet att jag har kvaliteterna för det men det gäller att få ihop spelet och ta det till nästa nivå vilket siktet är inställt på.

På vilket sätt representerar du Båstad när du är ute och spelar tävlingarna?
– Var jag än spelar så presenteras jag som Linnéa från Båstad GK, Båstad, Sverige. På leaderborden står det Båstad, Sweden vid mitt namn. Folk kommer och frågar var Båstad ligger och andra berättar att de besökt Båstad vid något tillfälle så visst blir det prat om Båstad ofta och jag är stolt att få representera Båstad GK runt om i värden.

Vad är det bästa med Båstad?
– Båstad Golfklubb såklart! Det är så härligt när jag kommer hem och får avnjuta Bjäre och att få spela golf här när det är fint väder är underbart.

Några intressen utöver golf?
– Jag spenderar väldigt mycket tid på golfbanor och golfklubbar så när jag är ledig vill jag vara just ledig och träffa vänner och familj. Gillar mycket att laga mat men har ingen direkt hobby. Sen har jag lärt mig att lösa rubiks kub av en annan golftjej på touren. Det är skönt att fokusera tankarna på något annat än golf ibland.

Vad har du för råd att ge till en vanlig golfare med runt 10-20 i handikapp och som inte kommer vidare?
–Fundera på vad i spelet som gör att du inte blir bättre. Det finns ofta en sak som man kan bli bättre på som gör att du kan sänka handikappet. Analysera vart slagen tar vägen. Är det vid puttningen som slagen går åt så träna på just det. Puttar du okej men utslagen går snett så träna på det. Alla slag räknas!