80 år med VKIF

vkif1

I år är det åttio år sedan några unga entusiaster, från trakten kring Ramsjö, bestämde sig för att bilda en idrottsförening, och även ordna en fotbollsplan där de kunde samlas. Detta var grunden till det som idag är V. Karups IF, en klubb som utvecklats till en modern förening med runt 200 aktiva i olika åldrar och med ett stort ideellt engagemang.

Det är inte varje år en lokal klubb kan fira att de funnits i åttio år och då ska det givetvis firas rejält. Redan för drygt två år sedan togs beslutet att ge ut en jubileumsskrift för att berätta föreningens historia, på samma sätt som gjorts 1965, 1975, 1985 och 1995. För att genomföra projektet gavs uppdraget till Kalle Eriksson som tillsammans med Hasse Lindström och Göran Eldh tog sig an uppgiften.
– Vi har alla tre spelat i klubben genom åren och även under perioder varit med i styrelsen, berättar Kaller Eriksson. Vi känner vår klubb och sedan har många medlemmar bidragit med material för boken som tog ett år att skriva.

vkif3

Eftersom klubbens tidigare skrifter fokuserat mycket på föreningens historia togs beslutet att denna gång lyfta innehållet till en nivå där det ideella arbetet och de små klubbarnas betydelse för samhället åskådliggörs, samtidigt som man ville visa på föreningens breda verksamhet, inte minst inom ungdomsverksamheten.
– V. Karups IF är en väldigt aktiv förening, berättar ordförande Mattias Eveson. Vi har en stor bredd bland våra medlemmar samtidigt som vi försöker vara med och bidra till byns sammanhållning och gemenskap.

För ett år sedan öppnade föreningen upp sin loppisbutik, i byns gamla mataffär. En satsning som fyllt fler funktioner berättar Mattias.
– Dels får vi såklart in pengar till klubben, vilket vi behöver, och dels har det blivit en samlingspunkt i byn igen. En del befarade att vi skulle få in mindre saker till vår stora sommarloppis i Mäsinge men faktum är att det varit precis tvärtom, årets loppis blir nog den största någonsin. Jubileumsboken finns att köpa i loppisbutiken samt på plats på idrottsplatsen, det finns fortfarande en hel del exemplar men för den som vill vara säker på att få ett eget är det en god idé att besöka butiken och köpa ett.
– En förening som denna skulle aldrig fungera utan alla som arbetar helt ideellt, menar Mattias. Butiken sköts idag av damklubben med respektive och inför våra stora evenemang som sommarloppis är det mer än tvåhundra personer som ställer upp.
Som vanligt är det mycket på gång i föreningen och nu närmast väntar sommarfesten i Broddarp den 27 juni, med helstekt gris och dans till Soundtrip. Därefter blir det loppis i Mäsinge den 11 juli innan den stora jubileumsfesten och klubbdagen som kommer att gå av stapeln den 29 augusti.

vkif2

vkif4