Vinets paradis!

Chiles vinfält ligger mellan höga snöklädda Anderna och Stilla havet. Landet är ca 4500 km långt och endast ca 150km brett. Geografin och klimatet är idealiskt för vinodling, generöst med massor av sol, mineralrikt smältvatten från Anderna, högt placerade växtplatser där nätterna bidrar med svalka, samt sjukdomsfria stockar och druvor. Allt detta tillsammans gör Chile till ett paradis för vinodlare!

Några viktiga händelser påverkade Chiles vinhistoria: På 1550 talet började spanska missionärer plantera vinstockar i Chile.

I mitten av 1800 talet började många förmögna chilenare importera ”nobla” vindruvssorter från Frankrike, så som Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc och Chardonnay. Dessa vinstockar hade ännu inte drabbats av vinlusen ” phylloxera” (Vinlusen ödelade de flesta vingårdar i Europa under senare delen av 1880 talet, detta ledde till att man i Europa än idag, ympar europeiska vinsorter på amerikanska rotstockar som är resistenta mot vinlusen.) Därför existerar inte vinlusen i Chile och många vinsorter är fortfarande oympade stockar från Europa. Utländska investerare återvände till Chile på 1980talet då Chile fick en stabilare politik. Miguel Torres var den utlänning som först såg potentialen i detta fantastiska vinland. Andra kända Europeiska vinproducenter som etablerat sig här är bl.a Francois Lurton från Bordeaux och Chablisikonen Michel Laroche från Bourgogne.

Även om Europeiska druvsorter dominerar i Chile är Carmenére chiles ”egna” druva. När man på slutet av 1800 talet tog sticklingar av Merlotdruvan från Frankrike till Chile, var många sticklingar Carmeneredruvan! Druvan gillar inte konstbevattning och behöver en lång växtsäsong för att mogna helt. De Chilenska odlarna lärde sig odla druvan och gjort den till sin ”egen”.

När vi pratar om Chilenska viner tänker många på vinerna från förr, som var ganska mediokra, saftiga, fruktiga och lättdruckna, oftast från Bag in Box. Men idag finns det många seriösa vinodlare och vinmakare som producerar prisbelönta viner av mycket hög kvalitet, som kvalar in i den yttersta vineliten.

Här är några förslag på berömda producenter och deras viner värda att prova, när du känner att du kan öppna plånboken, några av dessa viner ligger en bra bit över 500kr/ flaska.
Don Maximiamo Founders Reserve, producent Errázurriz.
Don Melchor, producent Concha Y Toro.
Clos Apalta, producent Lapostolle. Seña, producent Viña Seña.

Några mer plånboksvänliga viner från välkända men även nya producenter är:
Carmenere Montes Alpha, producent Montes.
Errázuriz Max Resere Single vineyard Cabernet Sauvignon, Viña Errázuriz.
Arboleda Carmenere, Arboleda Vineyards.
Casa Lapostolle Cuvée Alexandre Cabernet Sauvignon, Casa Lapostolle.
Matetic Vineyards Pinot Noir EQ eller Matetic Chardonnay EQ, och från samma producent, Corralillo Sauvignon Blanc.

Hoppas du får möjlighet att prova några av dessa viner i sommar, gärna vid grillen! Du hittar dem på Systembolaget eller på Winefinder.se Om du är lyckligt lottad och kommer till Chile en dag, missa inte att besöka Nobelpristagaren Pablo Nerudas underbara hus på Isla Negra. Där kan du se hans fantastiska samlingar och läsa några av hans poem.

VinklubbenMin favorit lyder: ”Quiero hacer contigo lo que la primavera hace con los cerezos” Fritt översatt: ”Jag vill göra med dig, det våren gör med körsbärsträden” Är inte det vackert så säg…

Önskar alla vinvänner en solig och underbar sommar!

Elizabeth Lindström
Båstad Bjäre Uppkorkat