Valet och kvalet

Förhandssnacket och engagemanget hos många av mina vänner och bekanta var intensivare än jag upplevt inför något tidigare val. Mycket förstås på grund av den förändrade situationen på kommunikationsfronten; idag behöver vi inte mötas för att prata, inte ens snacka i telefon. Vi lägger upp våra tankar på sociala media och eller skickar mail och sms. Hetsar och uppmuntrar varandra till engagemang.

Vid vissa tillfällen går det på tok för långt. Jag har vänner som blivit sådana ovänner att de till och med tagit bort varandra på Facebook och då vet man att det är allvar… Själv blev jag uppmuntrad att rösta med hjärnan (taktikrösta) istället för med hjärtat. När valresultatet väl stod klart visade det sig att jag lika gärna kunde gjort det val jag tänkt från början.

Nu när det snart blir omval (för det kan vi ge oss sjuttsingen på att det blir, innan jul är mitt tips) tänker jag strunta i taktiska råd och följa mitt hjärta.

Fast egentligen skulle jag vilja starta mitt eget opolitiska parti. Kärlekspartiet Snälldemokraterna (R) tycker jag vore ett fint namn. R står för Respekt. Jag menar nämligen att det råder en uppenbar brist på Kärlek, Snällhet och Respekt i det Sverige jag möter idag.

Vi bor i ett land fyllt av girighet, missunnsamhet, egoism och faktiskt: ren och skär dumhet. Här råder en fyrkantighet och brist på empati som borde få oss att skämmas. Vi klagar på våra politiker, myndigheter, chefer, kolleger och vänner utan att reflektera över att det möjligen kan vara så att det är hos oss själva felet ligger. Ingen annan kan leva våra liv, ingen annan kan forma det och det är inte genom att roffa åt sig så mycket det går och bara tänka på sig själv hela tiden som man blir lycklig. Nix pix.

Jag tror tvärtom att man blir en bättre människa om man börjar i den andra änden; att man genom att hjälpa andra, unna andra och sätta andra framför sig själv får ett bättre liv. ”Det är saligare att giva än att taga” är ett av de klokaste livsråden som står att finna i den heligaste av kristendomens alla skrifter.

Häromdagen när jag var på besök i Göteborgs södra skärgård fick jag höra talas om en äldre svensk dam (gammal tant skulle man också kunna säga, men då måste man uttala de orden med stor vördnad) som arbetat som präst i Afrika i dryga 40 år och nu sedan länge är pensionerad. Samt passionerad, men det har hon säkert varit hela sitt liv.

Den gamla tanten tolkar de bibliska grundbudskapen på sitt eget frimodiga sätt och far idag, sin höga ålder till trots, runt som en tätting bland skolorna i västra Sverige och trollbinder unga elever. Hennes mission är att förklara för dem att ”Det är cool att vara snäll”. Det uttrycket tycker jag är så fint och heltäckande att jag bestämt mig för att fråga den kloka gumman om jag får lov att använda det som slogan till vårt nya parti.

Tänk er själva hur skönt det skulle vara att hela tiden gå runt och försöka vara snäll. Att hela tiden gå omkring och bara tänka positiva tankar och att bestämma sig för att varje dag utföra minst tio goda gärningar. Minst tio alltså, gärna fler. Tänk om alla politiker bestämde sig för att lägga allt käbbel åt sidan och istället besluta sig för att det är smartare att hjälpa varandra och tillsammans hitta lösningar som gynnar så många av oss som möjligt. Inte så få. Det tycker jag hade varit käckt. Det är jag också övertygad om dramatiskt skulle minska politikerföraktet och den rådande stora brist på tilltro till dem som styr vårt land.

I det senaste valet var det bara lite drygt 83 % av alla röstberättigade som kände sig motiverade nog att ta sig sina vallokaler. Det betyder att nästan var femte svensk struntade i att rösta i ett av de viktigaste och mest framtidsavgörande val vi någonsin haft i vårt land. Dessutom visade det sig som vi alla vet att mer än var tionde röstberättigad medborgare är så missnöjd med de etablerade partierna att hen la sin röst på ett alternativ som i media beskrivs som människofientligt. Det är förhoppningsvis så nästan en miljon svenskar inte är rasister utan snarare så att en hel drös medborgare nu är så till den milda grad förbannade att de gav sin röst åt SD.

Claes1Hur kommer då Kärlekspartiet Snälldemokraterna (R):s partiprogram att se ut? Vilka är hjärtefrågorna? Vad tänker vi kämpa för? Inte den blekaste aning. Det tänkte jag att vi tillsammans skulle bestämma. Varenda svensk ska bjudas in och få vara med och komma med förslag om hur vi ska bära oss åt för att skapa ett land fyllt av kärlek, snällhet och respekt. Låt oss återkomma i ärendet. Vi kör vårt första offentliga möte på Mariatorget i Båstad någon gång under våren 2018.
Love, peace & understanding

Claes Kanold
Krönikör