Tom Schacht lever två liv samtidigt

I snart trettio år har Tom Schacht medverkat i en av världens populäraste tv-såpa i Frankrike. I över 500 avsnitt kan man se Tom från Bjäre spela Jimmy, den svenska hunken som charmar kvinnorna. Trots framgångarna och kändisskapet i Frankrike släpper Tom inte sitt andra liv som en helt vanlig kille på Bjäre som gillar att arbeta hårt och köra stora maskiner.

Hur hamnade en bonnapåg från Bjäre i tv-rutan med runt 13 miljoner tittare?
– Det finns så mycket att berätta! Jag har levt två-tre liv när andra levt ett. Jag bodde i Grevie och började jobba tillsammans med bland annat Stefan Paulsson i dåvarande Ängsgården AB. Jag tävlade också mycket i judo under den tiden. När jag väl jobbade kunde jag sova i lastmaskinen. Det var fullt schema. Mycket jobb och mycket tävlande.

Affärerna utvecklades, Kranpunkten startades, PEAB växte och Tom och hans vänner hade enkelt att få jobb och jobbade jämt.
– Jag hade det bra men hade en känsla av att det fanns nått mer i livet att upptäcka. Då ringde min syster Jenny från Geneve där hon var och besökte våra kusiner. Jag behövde ett break och Jenny tyckte jag skulle komma och hälsa på.

Tom packade sin Harley Davidsson och begav sig söderut.
– Det var en specialbyggd Electra Glide polishoj som jag hade gjort helvit och även gjort alla kablar vita. När jag kom till Tyskland så blev det ett elfel och två kablar smälte samman. Men jag kunde ju inte veta vilka de var eftersom alla var vita. Där fick jag hålla på och mecka men löste det till slut. Efter två och en halv dag kom jag fram till mina kusiner i Geneve.

Initialt gjorde Tom inte så mycket där men snart kliade det i fingrarna.
– Jag hjälpte lite vänner till kusinerna att bygga och snart visade det sig att en av deras tjejer var modell. Då höll jag ju på mycket med extremsporter och var väldigt vältränad. Hon tyckte jag skulle följa med till agenten men jag kände inte att det var min grej. Jag var van vid att hålla på med grisar och hästar och köra maskiner och sånt, modellande kändes långt bort från det. Plus att jag hade en förutfattad mening kring modeller.

Hon trugade och fick med Tom till agenten där han gjorde en modellbok. Senare jobbade Tom som bartender på en riktigt häftig klubb, och trivdes bra, när en möjlighet att göra ett modelljobb kom.
– Första fotojobbet var i Geneve, en kampanj mot arbetslöshet, där fotografen tog en bild på mig snett bakifrån där slogan var ”Vi vänder ryggen mot arbetslösheten”. Det var ju ett enkelt jobb. Sen fick jag en chock när jag såg vad jag fick betalt. Jag trodde de hade satt en nolla för mycket på lönechecken. Det jag fick betalt på över en månad innan fick jag betalt för att någon tog en bild av min nacke!

Tom insåg att betalningen var rätt och blev erbjuden fler och fler jobb. Detta var runt 1992.
– Det bara rullade på. Jag åkte till Tahiti och gjorde dykkataloger, jag var i Afrika och jobbade, jag gjorde kataloger för NIKE och Adidas, det var allt möjligt. Mycket runt extremsporter. Jag fick bra betalt för att ha roligt.

Sen blev Tom kontaktad av en tjej som tyckte han skulle vara med i en tv-serie som spelades på franska.
– Jag sa först nej för jag kunde ju ingen franska men hon hade i smyg skickat in min portfolio till dem och när jag var på Tahiti fick jag ett fax om att jag skulle infinna mig på en casting. Jag åkte dit och fick göra min casting på engelska. Tio dagar senare ringde de och berättade att jag en vecka senare skulle åka till Tunisien för att börja filma, på franska. Då blev det allvar!

Tom fick nu försöka lära sig franska och lösningen var minst sagt kreativ.
– Jag åkte till Paris och bodde på ett hotell. Där fick jag nattportiern att läsa mina texter och jag skrev ner fonetiskt hur det lät och pluggade det på nätterna. Men jag visste inte vad det var jag sa.

Produktionen tyckte ändå att Tom var bra och inspelningarna rullade på.
– Vi var i Tunisien och i Paris och filmade i ett år.

Sen hörde tv-producenten Jean-Luc Azoulay av sig och ville att Tom skulle börja i en annan serie som Jean-Luc var skapare av.
– Så blev det och nu har det gått 28 år med den serien som bytt namn vid några tillfällen. Först spelade vi in i studio och sen åkte vi till Tunisien och sen Jamaica. Där var det dock inte så lätt att spela in för det var så osäkert runt Kingstown. Sen var vi i Martinique, på Guadalupe och i åtta år på San Martin. Det är bara de sista tio åren vi spelat in i Frankrike.

Att helt plötsligt vara i världen bland kända skådespelare och dessutom vara en av dem var annorlunda för Tom.
– Vi skulle dricka finviner och äta ost. Inget jag direkt var van vid. Vi kunde göra saker som man bara ser på film. Vi var ju stjärnor. Det var overkligt men länge såg jag det bara som ett jobb. Dessutom trodde jag att det bara skulle vara något temporärt men nu har det ju gått snart 30 år.

Under de första åren hade serien hade 13 miljoner tittare varje dag och skådespelarna blev superkändisar.
– Det var sjukt, vi kunde inte gå ut, vi kunde inte åka och handla. Det var folk som sov utanför våra portar. Vi hade ofta livvakter om vi skulle röra oss i det offentliga.

Filmandet pågår fortfarande året runt men stötvis. Det kan vara två veckor borta och sen en vecka hemma på Bjäre. Ibland är det månader borta på inspelningar. Väl hemma är Tom som gamla vanliga Tom.
– Då tar jag på mig jobbebyxorna och gör lite riktigt jobb och får vara en normal människa igen. Jag gillar att bygga så det börjar med att jag hjälper någon och sedan tänker jag att jag kan göra ett företag av det och skaffar anställda och inser att jag inte har tid med det på grund av inspelningarna. Jag kanske tar på mig lite mycket men har svårt att inte göra nått.

Är inte det konstigt att ha två olika liv samtidigt?
– Jo, men jag hade, eller har, behov av båda. Filmbranschen är väldigt speciell och det är skönt att kunna få kliva ur den vid tillfällen. Jag är ju alltid samma gamla vanliga Tom hemma men när jag kliver på planet till Frankrike, och det är fransk besättning, så blir det som att jag kliver in i en annan roll. Direkt blir jag igenkänd och förknippas med karaktären Jimmy.

Behöver verkligen en filmstjärna i Frankrike ett vanligt jobb vid sidan om. Skulle du inte bara kunna slappa och roa dig mellan inspelningarna?
– Ja, visst skulle jag kunna slappa men det är inget för mig. Jag testade det ett tag men blev rastlös. Sen har jag hela tiden tänkt att jag snart slutar med filmandet och då vill jag ha något annat att återgå till. Att jag skulle hålla på med serien i nästan trettio år hade jag aldrig trott men tiden har gått fort.

Många av de som jobbar i produktionen har varit med under lång tid, Tom förklarar att det är hans tv-seriefamilj.
– Vi har känt varandra så länge och gått genom olika privata faser och kriser i livet. Det har varit bröllop, barn, skilsmässor och dödsfall. Man blir sammansvetsade. Många av de som är med i serien känner jag bättre än någon annan i mitt liv.

Nu är det inte lika mycket fanshysteri, när Tom är i Frankrike, som det var för 20 år sedan men kändisskapet finns kvar.
– Om jag är på en restaurang så ser man hur folk smygfotar med sina mobiler och det kommer fram folk och vill ta selfies. Det är lite jobbigt men om det inte fanns folk som tittar på serien så hade vi inte haft någon serie. Så det är bara att leva med.

De senaste åren har Tom varit med i en del andra serier, han har synts i Advokaterna, Tunn Is och Ingen utan skuld.
Försöker du hitta en skådespelarkarriär utanför tv-serien?
– Det är roligt med andra uppdrag men svårigheten är att ha tid så länge jag är med i serien. Sen ger inte serien mig så mycket längre annat än att jag gör den med min andra familj. Jag har nu skaffat mig en bra agent så vi får se om det kan bli lite mer roller utanför serien framöver.

Vad är din drömroll?
– Jag vill vara totala motsatsen till Jimmy som jag spelar i serien. Jag vill kunna få vara orakad och kanske ha ett svärd, säger Tom och skrattar!

Hur länge kommer serien fortsätta?
– Den kommer nog fortsätta hur länge som helst. Eller så länge chefen lever och det finns tittare som fortfarande uppskattar serien. Nu är det inte lika många tittare på live-tv men i alla olika kanaler som finns så blir det totala nästan samma som förr. Många har följt oss så länge så det är nästa generation som nu tittar.

Vill du kliva av serien eller kommer du fortsätta så länge den produceras?
– Både ja och nej. Om jag slutar med serien måste jag fylla tiden med något annat. Exakt vad vet jag inte men jag har många idéer.

Lever du ett bra liv?
– Ja, det gör jag men hade jag levt om mitt liv hade jag gjort en del saker annorlunda. Jag har gjort mycket kul och har många vänner. Men hur det blir framöver får vi se.

Tom har en svensk familj på Bjäre och två barn, 10 och 14 år gamla.

Hur har du klarat att kombinera familj med barn hemma och skådespelarlivet?
– Barnen har nog inte riktigt förstått vad jag gjort men nu har jag tagit med ena på lite jobbresor. Vid ett tillfälle skulle vi då på en konsert där en i ensemblen uppträdde. Jag hade fyra livvakter och det hände lite grejer. Jag tror hon blev mest rädd.

Känner barnen Frankrike-Tom?
– Nää. Det är Sverige-Tom som är pappa och när jag är hemma är jag pappa till hundra procent.

Kommer du fortsätta i serien tio år till?
– Tror inte det, resandet sliter.

Du har gjort och upplevt otroligt mycket i ditt liv. Är det dags att nöja sig snart eller söker du nya utmaningar?
– Jag vill mer men känner inte stress. När man blir äldre så blir tiden viktigare. Sen är det skit samma om man gör mycket eller lite i livet bara man är passionerad över det man gör. Passionen måste finnas där. Den dagen du slutar utvecklas dör du långsamt. Utan passion för det du gör blir det en slow-deaf. Så känns det för mig.
Den yngre Tom kastade sig in i alla utmaningar han kunde.
– Jag har ändrats väldigt mycket genom åren efter allt som hänt med olyckor, operationer och hur man ser på livet och barnen. Även för vissa män går ljuset upp ibland.

Med kändisskapet kommer möjligheter att sätta sitt namn på olika produkter och tjäna en bra hacka på det. Något som Tom inte utnyttjat.
– Man måste ju även kunna stå för produkterna och det har inte dykt upp något som lockat mig. Men jag har gjort en hel del välgörenhet. Jag har hjälpt olika organisationer som hjälper utsatta barn och sånt. Jag är kanske en dålig affärsman, för att jag är för snäll, men det känns bra i hjärtat.

Genom att ha kvar ett liv på Bjäre har Tom bibehållit många gamla vänskaper som han är tacksam för.
– Vissa gamla kompisar har man nog alltid kvar, detta även om jag hade flyttat ut på heltid. Det är såna gamla vänner som man inte behöver höra av på ett år men är lika bra vänner ändå. Nu har jag god kontakt med många och det är jag glad för. Man måste vara ödmjuk inför livet och veta var man kommer från. För om du är framgångsrik kan det vara långt att falla när saker tar slut. Då vill man ha en trygghet att landa i. I dag känns det som att många som lyckas är egoistiska och giriga och de kommer de kanske ångra senare i livet.

När du blir gammal och äventyrslusten lägger sig samtidigt som kanske inte kroppen klarar alla äventyr, är det då i Sverige du är?
– Inte hela året kanske. Redan nu börjar jag få värk i kroppen på vintern om det är kallt. Har man rest hela livet så blir det svårt att bara vara på samma ställe. Sen om barnen vill bo i andra länder kommer jag ju åka dit. Men passionen vill jag ha hela vägen in i döden. Det är livet vi lever nu som är det viktiga. Man kan ju inte ta med sig något ner i graven ändå.

Men du kan lämna efter dig något?
– Ja, man kan lämna efter sig något till någon för något. Men vad ska vårt avtryck egentligen bli?

Avslutningsvis reflekterar Tom kring en del av de skådespelarstjärnor han spelat med och umgåtts med.
– Teaterfolk är duktiga på scenen och verbalt på en middag men sätter du en skruvmejsel i handen på dem fattar de ju inte hur den funkar. De har läst mycket och kan prata om mycket men i praktiken kan de ingenting. Sen tar de mycket plats och det är mest tomt skryt. Det är nördigt folk egentligen. De hyr en flott båt och ska på rätta semestrarna sen sitter de nere i kabyssen och spyr.

Tom har nu några veckors semester hemma på Bjäre sen fortsätter inspelandet i Frankrike.

För den som är nyfiken på hur Tom ser ut i serien är det bara att öppna Youtube och söka på till exempel: ”Les mystères de l’amour”

Text: Peter Jakobsson
Foto: Anders Sällström