Schira leder Rögle mot toppen

Craig Schira Foto: Lasse Mauritzson

HOCKEY. Craig Schira kommer från Spiritwood. En by utslängd mitt i den kanadensiska vildmarken utmed highway nr 3 på väg mot Edmonton. Craig Schira är ny lagkapten i Rögle BK. En klubb på väg mot något större, en klubb i förändring.
– Vi är här för att vinna alltihop, annars förstår jag inte varför vi skulle ställa upp överhuvudtaget, konstaterar röglekaptenen.

11-13-11. Där har ni Rögles slutplaceringar under de tre senaste säsongerna i SHL. Ängelholmsklubben har en lång historia av att vara lindansarlag och med en självbild av att alltid få slåss för att hänga kvar i landets högsta ishockeyserie. Det ska bli ändring på det från och med nu. Rögle ska vara med och slåss i SM-slutspelet. På några års sikt ska klubben vara med och utmana om SM-titeln. De kanadensiska bröderna Chris och Cam Abbotts intåg i Rögle har skakat om och utmanat den lilla landsortsklubbens bild av sig själv.

Den som får anses vara utsedd till tränare Cam Abbotts förlängda arm ut på isen är 30-årige Craig Schira. Som lagkapten ska du hålla i fanan och leda din hockeytrupp i vått och torrt. Men också kunna lyssna, känna in och förmedla budskap mellan ledare och spelare. Redan förra säsongen visade Schira genom sitt spel på isen att han är en ledare. Kanadensaren fick mycket istid, mycket förtroende och var en av dom som under en nattsvart höstsäsong 2017 ändå stack ut med en hög nivå på sin prestation. När bröderna Abbott avlöste den sportsliga ledningen i Rögle i november förra året lyfte Craig Schira ännu ett snäpp på isen.

– Jag vill inte prata så mycket om hur det var eller såg ut under den första halvan av förra säsongen, men jag konstaterar att det inte alls var som det är nu. Abbotts förändrade allt på kort tid och det är den förändringen vi bygger vidare på nu, menar Schira.

– Jag har alltid velat vinna, men nu känns det som om alla i precis hela organisationen också vill det. Och att man är beredda att lägga ner allt det arbetet som krävs för att vinna. Den förändringen i Rögle har lyft mig både som spelare och som person, berättar Craig Schira.

Men ändrade och högre målsättningar förändrar också kravbilden och förväntningar från fans, sponsorer och media.
– Jag gillar att ha den pressen på mig, konstaterar Craig Schira, för det betyder också att folk ger mig förtroende att klara av kraven, att min omgivning är övertygad om att jag och laget kan prestera det som förväntas. För mig innebär det ingen stress eller press för de absolut högsta kraven på min prestation ställer jag själv. Jag är alltid övertygad om att det byte jag just spelar eller den träningsövning jag just genomför ska vara det bästa jag någonsin presterat. Sen har jag lärt mig att i vissa matcher når man inte sitt max. Då får man hitta andra vägar för att ändå bidra till att laget gör en bra insats, resonerar Craig Schira.

Craig Schira Foto: Lasse Mauritzson
Craig Schira ska i sin roll som ny lagkapten i Rögle BK ta klubben mot nya framgångar. Foto: Lasse Mauritzson

Det var sannolikt den attityden och visdomen kring ishockey och sin egen prestation som bidrog till att tränare Cam Abbott utsåg Schira till lagkapten för Rögle en bit in på försäsongen.
– Det var lite av en chock faktiskt, säger Craig Schira och ler. För mig var det långtifrån självklart att få ett ”C” på tröjan i Rögle. Det finns väldigt många andra spelare i vårt lag som också skulle passa för uppgiften. Naturligtvis är jag hedrad, jag vet vilken enorm hockeytradition det finns i Ängelholm med omnejd och att få vara en av dom som för den traditionen vidare är väldigt stort.
– Men jag är redo att axla det ansvaret, säger Craig Schira med allvarlig min.

När det gick som tyngst för Rögle under förra hösten kom ändå ett antal tusen till matcherna i Lindab Arena för att stötta och ge sin oreserverade kärlek till ett stukat strykgäng. När Rögle efter jul blev något av en grön-vit vinnarmaskin antog också ishallen i Ängelholm forna tiders skepnad av en kokande häxkittel.

– Om folk bara förstod vad det betyder att få det stödet, menar Craig Schira. Det kan lyfta din och lagets prestation många nivåer. Under min säsong i Luleå minns jag hur jobbigt det var att komma till Ängelholm som motståndare. Rögle var kanske inte så bra som lag, men det var ändå otroligt jobbigt att möta dom eftersom hela hallen eldade på. Det är väldigt mycket trevligare att åka in på isen i den grön-vita tröjan, konstaterar Schira lakoniskt.

– Varje match är vi skyldiga publiken att ge allt, att prestera vårt absolut bästa och att jobba hårt, för vore det inte för dom så vore ingen av oss här, och jag kan lova dig att ingen i laget tillåts glömma det, berättar Craig Schira.

Mellan Spiritwood och Ängelholm är det cirka 665 mil. Vägar bort från något kan visa sig leda hem. Det kan gälla för människor såväl som för ishockeyklubbar. Det kan gälla för Craig Schira såväl som för Rögle BK.