Månadens bjäreprofil: Mia Baltzarsson

Månadens Bjäreprofil brinner för träning och förespråkar en sund livsstil. Hon är dock noga med att aldrig vara för sträng mot sig själv eller låta livsglädjen komma i andra hand. Lär känna Mia Baltzarsson, den positivt tänkande Friskis & Svettisinstruktören från Båstad.

mia1

Att Bjäreborna är ett idrottsälskande folk kommer knappast som en nyhet. Blotta omnämnandet av Båstad brukar skapa bilder av bollar och racketar i de flestas huvuden. Men allt handlar inte bara om tennis. Det finns även mycket uppskattad Friskis & Svettis-förening, som just nu befinner sig i en expansionsfas.
– Vi ser verkligen fram emot att flytta till nya lokaler ute vid Entré Båstad, berättar Mia Baltzarsson. Det kommer att bli en stor träningshall med gympasal, spinning, indoor walking och ett riktigt bra gym. Vi kommer även att kunna erbjuda bättre öppettider än tidigare. Förhoppningsvis blir det ett stort lyft för hela verksamheten.

För Mia, som kommer från en sportig familj, kändes det naturligt att engagera sig i Friskis & Svettis.
– Både min mamma och min syster tränar också i föreningen, förklarar hon. Man skulle kunna säga att Friskis & Svettis har blivit ett slags livsstil. Det handlar om att kämpa, svettas och testa sina gränser, men framför allt handlar det om kickar, glädje och gemenskap.

Som instruktör visar Mia inte bara steg och rörelser. Hon har även en funktion som inspirationskälla och förebild.
– Det är mycket viktigt att berömma folk och lyfta fram det positiva, poängterar hon. Alla gör sitt bästa och det ska vara roligt att träna. Jag vill att man ska gå hem från mina pass med en skön känsla både fysiskt och psykiskt.

En sportig livsstil är ofta synonym med sunda matvanor. Så även för Mia. Men hon är inte så hård mot sig själv som många tror.
– Folk brukar ofta bli förvånade när jag tar en bit choklad, skrattar hon. ”Du som är så hälsosam kan väl inte äta godis”, menar de. Men det kan jag! Det ena behöver inte utesluta det andra. Visst försöker jag äta någorlunda nyttigt och regelbundet, men mer komplicerat än så är det inte. Jag tror inte på några specialdieter. En balanserad kost räcker länge och väl.

När Mia inte befinner sig i träningslokalen jobbar hon som undersköterska. Två sysselsättningar med en tydlig röd tråd.
– I båda fallen är målet att hjälpa människor att må bättre. Att få dem att lyssna på sina kroppar och ta hand om sig själva. Så jag trivs utmärkt och det känns bra att få ”dubbel nytta” av mina kunskaper.

Då Mia i regel är i farten från morgon till kväll, njuter hon av att unna sig en stillsam dag med familjen mellan varven.
– Det känns väldigt lyxigt att kunna göra en liten utflykt med sambon och barnen, utan att behöva titta på klockan hela tiden. För mig är det livskvalitet att vara tillsammans med dem jag älskar och kunna ta dagen lite som den kommer.

Mia är uppvuxen i Båstad och bor fortfarande kvar i hemstaden, där hon trivs förträffligt.
– Självklart tycker jag om att resa och lära känna andra länder, men på något sätt är ändå ”hemma bäst”. Jag har min släkt och mina vänner på Bjärehalvön. Båstad är mysigt och jag gillar kombinationen av lugna vintrar och fullt ös på sommaren.

Hur ser då en perfekt dag på Bjäre ut för dig?
– Den skulle naturligtvis börja med ett rejält träningspass. Gärna en joggingrunda på Hallandsåsen, så får jag en fin naturupplevelse på köpet och kan njuta av den magnifika utsikten över bukten. Efter det kan jag tänka mig en god lunch på hotell Skansen. Eftermiddagen skulle sedan tillbringas med barnen och på kvällen skulle goda vänner komma över på ett glas vin. Vi skulle sitta ute i sommarnatten och prata om allt mellan himmel och jord. Efter det skulle jag somna med ett leende på läpparna…

Namn: Mia Baltzarsson
Ålder: 36
Äter: Kött, sås och ”päror”
Dricker: Kolsyrat vatten
Lyssnar på: Magnus Uggla
Läser: Femtio nyanser av honom
Skulle vilja träffa: Paolo Roberto, för att diskutera träning

Månadens Bjäreprofil presenteras tillsammans med Bjäre Retro
Text: Johan Arenbo
Foto: Ellinor Innala Nilsson