Laholms konsertförening tar återigen världen till Laholm

Konstföreningen

Laholms Konsertförening har länge diskuterat med Johny Carlsson att ta över hans jazzband från USA till oss i Laholm. Johny är sommarboende i Skummeslövsstrand men verksam sedan länge som jazzpianist i USA. Den andra september är det så dags att förverkliga detta när konserten går av stapeln på Laholms Teater. 

Med en stomme ur Bohuslän Big Band (BBB) har Johny samlat ihop ett gäng professionella västsvenska musiker som tagit sig an uppgiften att exekvera en specialskriven mainstream jazz som sprudlar av glädje. Med denna konsert inleds också Laholms Konsertförenings höstprogram som följs upp redan den 30 september när Robi Svärd tar med sig dansare och medmusikanter och tar flamencon till Laholm.

Gitarristen och kompositören Robert ”Robi” Svärd är en maverick i flamencovärlden just nu. Han fick i april 2017 två nomineringar på Folk- och Världsmusikgalan i Sverige och blev dessutom nominerad som ”Best Artist” i Songlines UK Music Awards. Dessutom vann Robi i oktober SKAP:s Världsmusikpris 2017. Juryns motivering:

”En gitarrfantom med glödande kärlek till flamencon. Han har bemästrat traditionen och utvecklat den till sin egen.”

Den 15 oktober är det sedan dags att välkomna Magnus Holmander och Irina som kommer till Black Box Osbeck, Campus Laholm. Duon är vinnare av 2017 års final i Västerås av Ung & Lovande, Magnus Holmander, klarinett och Irina Serotyuk, ackordeon. Magnus Holmander (f. 1993) studerar på Kungliga Musikhögskolan, tidigare för Hermann Stéfansson och Martin Fröst, nu för Emil Jonason. Irina Serotyuk (f. 1988) har tidigare studerat i Odessa och Warszawa och studerar nu i Stockholm för Anita Agnas på Kungliga Musikhögskolan.

Magnus och Irina bildade sin duo när de gjorde sina första år på masterutbildningen och har redan skaffat sig en helt egen repertoar, mycket tack vare att Irina själv arrangerar musik för duon.

Deras repertoar sträcker sig ända från barocken till nutida konstmusik. De strävar efter att få fram mer kammarmusik som är originalskriven för ackordeon och inför Ung & Lovande-turnén skriver tonsättarna Andrea Tarrodi och Artem Nyzhnyk verk för duon.