Katarinas nya ateljé med glaskonst och smycken

Katarina Thorstensson med sina glassmycken Foto: Anna Matre, Bjäreliv

Intill Hallandsåsens nordvästra sluttning längs med Skåneleden bor Katarina Thorstensson. Här har hon nu flyttat in sin skaparglädje i den nybyggda verkstaden på tomten. Innanför stora fönster och dörrar i glas sitter hon vid en het låga och arbetar med sina hantverk, i just glas. Förbipasserande kan kika in för att se och köpa hennes verk, men för att vara på den säkra sidan är det klokast att ringa först.

Att bli skicklig i glashantverk kräver flera års träning, men när konsten väl sitter i händerna ser det nästan meditativt ut.
– Jag har själv aldrig ansett mig ha särskilt mycket tålamod, men när jag tittar på mina små detaljrika verk inser jag att det nog ändå finns en del lugn i mig när jag vill, säger Katarina.

Oplanerad tillfällighet

Själv beskriver hon sitt liv som en typ av sicksacksöm, där yrkeslivet inte gått särskilt spikrakt eller utefter en genomtänkt livsplan. Saker och ting har mest bara fallit på plats och oftast har det känts rätt. Att hon hamnade i Båstad var något av en oplanerad tillfällighet, att satsa på egen verkstad och ateljé här har vuxit fram med tiden, eftersom skaparlusten inte tar slut.
– Efter en lång tid hos Richard Rackham, som hade glashyttan vid Båstads gamla tågstation, fick jag fundera på hur jag skulle fortsätta när vår era där tog slut. Huset såldes när järnvägen försvann och vår verksamhet kunde då inte fortsätta där, berättar Katarina.

Att arbeta med glas har blivit det som fascinerar Katarina mest, och särskilt ofärgat glas. Hon började sin karriär inom detta konsthantverk när hon bodde och studerade i San Diego för många år sedan och sedan dess har många timmar handlat om att förfina metoderna.

Lätta och tåliga

Smyckena som hon tillverkar är lättare än de ser ut att vara och tål mer än man tror.
– De flesta har föreställningen att de är tunga och ömtåliga, men smyckena tål lika mycket som glasögon och mobiltelefoner exempelvis. Man får vara lite rädd om sina saker helt enkelt. Glaset jag använder blir inte repigt av att användas, förklarar hon.

Ofärgat glas låter omgivningens färger och ljus spela i betraktarens öga och låter smycket passa oavsett klädsel och sammanhang. Detta är anledningen till att Katarina tycker ofärgat är favoritutseendet men givetvis finns även något för alla bland hennes alster.
– Vissa dagar känner jag för färg och vet att det finns andra som gör detsamma, därför ser jag till att tillverka ett och annat unikt halsband eller örhängen som kan ge en färgklick för de som kommer bära dem.

Katarina Thorstensson med sina glassmycken Foto: Anna Matre, Bjäreliv
Katarina Thorstensson formar sina glassmycken Foto: Anna Matre, Bjäreliv

Mässa i Paris

Nu spenderas många timmar i verkstaden vid den 1700 grader heta lågan. Samtidigt arbetar Katarina på att finna vägar att nå ut med sina smycken genom flera kanaler.
– Jag ska på en mässa i Paris i januari, jag får se var det leder, men att mina smycken kommer finnas på fler platser än bara här hos mig i ateljén är säkert, förklarar Katarina samtidigt som hon stolt låter blicken vandra över sina verk.

Smyckena som Katarina tillverkar är både örhängen, armband och halsband. En favorit är halskedjorna som består av glaslänkar. Hon gör dels modeller med små länkar och även med större som ger ett maffigare intryck.
– Folk tror först inte att det är glas. Det är ganska pilligt att göra dem men nu har jag gjort hundratals och börjar få bra rutin på det, förklarar Katarina.

Härdade smycken

Efter Katarina har skapat sina verk härdas de i en över femhundra grader varm ugn.
– Det tar bort spänningarna i glaset. Innan de härdats är de lite sköra. Många kreationer har spruckit för mig efter jag lagt ner flera timmar på dem. Det är en prövning för tålamodet. Men det händer mer sällan ju duktigare jag blir.

En annan favorit för Katarina är halsbandshängen som är huvuden med spektakulära frisyrer och uttryck. Inte ett huvud är det andra likt.
– Jag gör dem till stor del för att det är så kul att se om jag lyckas göra den idén jag fått på vad det ska vara för typ av huvud.

Tvingad ut i sociala medier

Efter några år med studier och utan ateljé att jobba i så är skaparglädjen på topp i den nya ljusa ateljén. Att nå ut till kunderna är dock inte helt enkelt.
– Jag har insett att jag måste finnas mer på de digitala plattformarna. Min svåger har tvingat mig att lära mig Instagram och hur jag ska göra där. På @kat.glass_jewelry försöker jag visa upp vad jag gör så gott jag kan. Även om jag inte riktigt gillar att hålla på med sociala medier men det ska väl gå att lära sig om man bara gör det, avslutar Katarina och skrattar.