Johan tog steget från basketen till bullarna

Johan Åkesson Foto: Anna Matre

Bagaren Anton Åkesson tog över det anrika bageriet Sjöholms för fyra år sedan. Sedan dess har han förvaltat brödets historia genom sin kunskap och passion. Dagligen har han arbetat för att förädla varumärket Sjöholms genom att möta kundernas sinnen. När företaget nyligen fick möjligheten att expandera lyckades han få in sin bror Johan Åkesson i verksamheten. Tillsammans fortsätter de skriva historia för bageriet och satsar på kvalitet från grunden i en familjär miljö.

I Valhall Park finns numera en av Sjöholms två filialer. Den andra ligger bredvid Heberleins i Förslöv. Bageriet är kvar nere på Storgatan i Ängelholm där det legat sedan 1876. Anton är trots bageriets långa historia faktiskt bara den sjunde ägaren och har passionen att fortsätta länge.

När Anton fick frågan att expandera insåg han ganska snart att teamet behövde utökas för att det skulle fungera. Först vände han sig till sin pappa, Anders Åkesson, som gärna hjälper till, men inte var beredd på en heltidstjänst i satsningen som nu stod för dörren. Storebror Johan som sedan en tid hittat hem igen efter en lång basketkarriär som proffs hade ett öra öppet. Han var med när pappa Anders gav sitt svar.

– Då hörde jag mig själv säga, men jag då? Jag kan ju vara med. Och sen var det igång, säger Johan.

Just då arbetade Johan med marknadsföring åt ett annat framgångsrikt företag i närområdet. Han trivdes bra med sitt arbete men kände inom sig att hjärtat ville annat. Erfarenhet från bageribranschen hade han inte men Johan känner full tillit till sin bror.

– Med Anton i spetsen med sitt entreprenörskap och bagarkonst satsar vi fullt ut på det vi verkligen tror på, säger Johan.

Lillebror är bagaren av bröderna, storebror är möjliggöraren som klivit in för att de tillsammans ska driva det anrika bageriet Sjöholms vidare. Det krävs en hel del arbete för att driva filialerna med logistik, personal, planering och marknadsföring.

Johan Åkesson Foto: Anna Matre
Johan Åkesson tar tillsammans med brodern Anton anrika Sjöholms in i framtiden Foto: Anna Matre

– Anton är otroligt stolt över sitt bröd som han vill hålla klassiskt, rustikt och sedan med någon variation. Det är ingen quick fix eller genvägar utan allt görs från grunden berättar Johan.

Valhall Park har ganska snabbt blivit ett stamgästställe då folket som befinner sig i parkens område gärna återkommer. Fiket känns kontinentalt på sättet gästerna beter sig, de känner varann och målet med en familjär miljö verkar träffat mitt i prick här.

Johan är en känd profil för många i Ängelholm, i alla fall för de med lite koll på basket. Johan har de senaste 14 åren varit proffs i basket och den mesta av tiden har han spenderat i landets norra delar. I Luleå läste han marknadsföring och de sista två åren hade han en praktikplats på en reklambyrå. Där började han forma planerna för sitt nya civila liv efter proffstiden. Dagen kom och han tog sig hem till Ängelholm igen.

– Jag har alltid varit hemmakär, det finns en anledning att jag har Rönneå tatuerad på insidan av min överarm, säger Johan och visar upp en välbekant slingrande form.
Nu lever Johan familjeliv med en treåring hemma.
– Snart kommer min farmor och fikar också, hon är nog matriarken i vår familj, säger Johan.

Han och Anton vill att fiket ska tilltala alla och att det ska bli en del av något vardagligt
– Alla ska känna att det är som ett gemensamt vardagsrum att komma hit att luncha eller fika, berättar Johan som ser förväntansfullt på framtiden med Sjöholms Bageri.