IKEA väljer Båstad 2015

Denna artikel är ett aprilskämt som publicerades 1 april 2013. /Bjäreliv

Det har tisslats och tasslats länge men nu verkar det som att det äntligen är klart. Ingvar Kamprads småländska möbler kommer till Båstad inom tre år. Kampen om det nya varuhuset har bedrivits i tysthet mellan Lund, Halmstad och lilla Båstad. Bjäreliv har träffat en påskledig Mårten Stefansson, projektledare på Ikano Retail Centres, i hans sommarvilla i Torekov.

ikea1

– Med den befolkningsökning som sker längs västkusten kände vi att de befintliga varuhusen i Göteborg, Helsingborg och Malmö inte kommer att räcka till. Således var vi tvungna att etablera ett helt nytt varuhus på en ny ort och då föll valet på Båstad, berättar Mårten.

Det nya varuhuset kommer att bli mindre än det som idag ligger på Väla, mycket beroende på att många av de administrativa delarna skalas bort och placeras externt. Varuhuset kommer att byggas med en parkering plan ett, i samma stil som nyss nämnda Väla med den skillnaden att det kommer att gå bussar och även eventuellt tåg under själva varuhuset.

ikea2

– För oss på IKEA är det något helt nytt att integrera ett varuhus med en tåg- och busstation men på uppdrag av kommunen utreder vi nu om det är möjligt. Vi arbetar själva parallellt med detta varuhus och det nya vid Globen och faktum är att likheterna är fler än skillnaderna, avslutar Mårten innan han beger sig mot Manfreds fiskaffär för att köpa påskens läckerheter.

I samband med att denna text skrivs har protestlistorna mot bygget redan börjat spridas i de lokala ICA-butikerna. Bjäreliv har träffat en eldsjäl, som dock vill förbli anonym.

– Jag begriper verkligen inte varför de ska bygga ett IKEA här i byn. Hur ska det nu gå för handlarna på Köpmansgatan? Vem kommer att äta på Restaurang Sand eller Hamnkrogen när IKEA smäller upp ett stort restaurangkomplex? Vad händer med jobben och ungdomarna? Vi vet alla hur sådana här satsningar drar till sig narkotika!

Som vanligt verkar det som att Bjäre visar upp sig från sin allra bästa sida när företag vill satsa i bygden så vi hälsar IKEA välkomna till oss!

1 Comment

Kommentarerna är stängda.