Ida B Olsson vill inspirera sin omvärld

Ida B Olsson, foto: Röhnisch

Via Instagram, sin blogg och kanske framförallt det personliga mötet är Ida B Olssons mål att inspirera sin omvärld till ett mer hälsosamt liv. Tjejen från Vara, som alltid varit den som lyssnar och tar sig tid för vännerna, är idag en av landets mest uppskattade hälsoinspiratörer och en vän i vardagen för tiotusentals människor runtom i landet.

Vi tar det från början, hur skulle du vilka beskriva vad du jobbar med?
– Enkelt så jobbar jag inom hälsa. En dietist arbetar med kosten och en PT med kroppen men jag vill arbeta med helheten. Jag är utbildad PT, yogalärare och lifecoach och brukar kalla mig hälsoinspiratör, jag hjälper människor att själva hitta lösningen och svaren på hur de kan få ett hälsosamt och lyckligare liv. Utifrån detta anordnar jag en del events, bootcamps och träningsresor.

Hur kom du in på det här spåret?
– Träningen har alltid varit en del i mitt liv, jag började träna fotboll med killarna när jag var fem år gammal och spelade sedan tills jag som 24-åring skadade mitt knä. Lösningen då blev att jag hamnade på gymmet där jag insåg att jag verkligen trivdes, jag utbildade mig till instruktör och sedan till PT så det är den resan som sedan bara fortsatt.

För många är du synonym med din blogg och ditt Instagram-konto @workoutispassion, där du har drygt 20 000 följare, hur kom det sig att du hamnade där?
– Det började med Instagram där jag hittade en bra form för att inspirera och kommunicera. Sedan för fyra år sedan ungefär blev jag tillfrågad av Tilde Fröling, som skulle lansera ett nytt koncept, om jag kunde tänka mig att starta en blogg och sedan gick det väldigt snabbt, jag blev snabbt en av landets tio största bloggare inom min genre och jag insåg att jag kunde inspirera andra människor genom att bara vara mig själv.

Vad är nyckeln till en framgångsrik blogg?
– För min del har det varit att köra på känn och hela tiden vara genuin. Jag vill i grunden hjälpa andra människor och jag tror att det märks i det jag skriver. Med orden kan jag hjälpa andra och samtidigt förändra hur vi ser på träning. Hade jag bara velat ha massor med följare kunde jag valt andra vägar men det har egentligen aldrig intresserad mig. Jag vill att det jag skriver ska ge min följare något.

De som känner mig som person kan nog intyga att jag alltid är mig själv så jag är alltid Ida i det jag skriver, men samtidigt är jag noga med vad jag delar med mig av i det jag skriver.

Är du 100 % Ida på bloggen?
– De som känner mig som person kan nog intyga att jag alltid är mig själv så jag är alltid Ida i det jag skriver, men samtidigt är jag noga med vad jag delar med mig av i det jag skriver. Vissa saker är privata och då kommer de helt enkelt inte fram på bloggen eller Instagram.

Sedan har du podcast också? Berätta!
– Tilllsammans med en kompis har jag sedan en tid tillbaka en pod som vi kallar Sessan & Skatan. Man skulle kunna säga att jag är träningsoch hälsoexperten och hon den som ställer de dumma frågorna. Men faktum är att hon påverkats av att sitta och prata om detta varje vecka, hon har vänt och blivit påverkad och väljer bland annat bort sockret idag, så där har jag inspirerat henne till en livsförändring.

Ida B Olsson, foto: Röhnisch

Vad är din drivkraft?
– För mig har livet alltid till stor del handlat om en strävan efter att kunna hjälpa andra. Jag har alltid haft en ganska god självkänsla vilket inneburit att jag kunnat dela med mig av mig själv och finnas där för andra. Att få ett mail där någon skriver hur jag påverkat deras liv är fortfarande en sådan kick och drivkraft.

Vad är egentligen mysjogg?
– Haha, det är ett begrepp som jag myntade för några år sedan. Jag ville sänka tröskeln för personer som vill röra på sig. Mysjogg är när man lämnar klocka och prestation hemma, ger sig ut på en runda för att få frisk luft och motion. Det spelar ingen roll om man väljer att stanna då och då eller hur fort det går. Man vinner ändå över soffan!

Ni är relativt nyblivna Båstadbor, hur känns det?
– Vi har varit sommargäster på Bjäre tidigare och jag har innerst inne alltid drömt om att bo här på heltid. Jag älskar verkligen Bjäre, hela Båstad ligger precis vid havet och här finns så många möjligheter för en person som mig som älskar träning och sport med åsen och hela halvön. Vi känner oss så välkomnade av alla som bor här, människor är så öppna och positiva, och vi har inte en enda gång ångrat flytten. Jag försöker jobba mer och mer härifrån, nu nyligen har jag och min dotter Stella startat en löpgrupp för barn och föräldrar, Båstad Minirunners så Bjäre är hemma nu!