David Batra pratar äntligen om elefanten i rummet

David Batra Foto: Robert Eldrim

Det är renodlad Stand-up som lyfter fram det smått bisarra i att kombinera ett familjeliv, en vardag och ett vanligt livspussel ihop med en partiledare och statsministerkandidat. David Batra har gjort komik av sitt äktenskap med Anna Kinberg Batra, en alldeles vanlig kvinna som han säger. Han har samtidigt skapat ett älskvärt och varmt porträtt av sin livskamrat, även om några skämt dras på hennes bekostnad.

– Ja, den handlar ju om att vara gift med en toppolitiker. Det är många som har varit nyfikna genom åren, först nu har jag velat öppna den dörren och prata om det på scen. Uttrycket i att ha en elefant i rummet handlar ju om det där. Det som ligger i luften, i samtalet med någon nyfiken som inte riktigt vågar nämna det alla funderar över. Så har det varit för mig, det är alltid henne alla har velat prata om men jag har alltid undvikit samtalsämnet. Tills den dag jag bestämde mig för att prata om det att ta makten över det, berättar David Batra. Det här är det mest personliga och roligaste jag har gjort och hela grejen, alltså formen för Stand-up blir alltid som bäst när där finns med en personlig touch.

David började skriva på manuset under tiden Anna Kinberg Batra fortfarande var partiordförande för moderaterna och allt var i princip klart för premiär. När hon sedan avgick gick David omedelbart ut och meddelade att han skulle köra på med showen som planerat. Biljettförsäljningen gick blixtsnabbt och rusade i taket.
– Jag tror att det beror på att det är ett spännande och aktuellt ämne, väldigt personligt. Jag har lagt ner väldigt mycket energi på manus, det tog över tre år att skriva det. Jag är glad över att jag lyckades genomföra den, trots att det blev ändringar när Anna avgick som partiledare. Det blev den största Stand-up föreställningen som gjorts i Sverige. Jag fyllde Globen med den och det är ingen som gjort det innan. Det är jätteroligt! Att ha en elefant i rummet är så klart en metafor för flera saker än en som ibland kan vara svåra eller rent av kännas obekväma att tala om.

David har ofta fått frågan hur paret kan vara tillsammans när de levt under så vitt skilda arbetsförhållanden. Den ena en seriös politiker och den andre en rolig komiker, det är i alla fall den sidan som visats utåt i offentligheten.

David Batra Foto: Robert Eldrim

Hur träffades ni, du och Anna?
– Jag hade flyttat till Stockholm och höll på med mitt jobb inom Standup. Vi träffades på en fest i en liten lägenhet, vi hamnade i köket och stod och pratade och på den vägen blev det. På den tiden höll hon på med politiken som hobby.

Batra är född i Sverige och uppvuxen i Lund med en pappa som är indisk och mamma som är född svensk. I programserien ”Världens sämsta indier” som började sändas i SVT hösten 2018 utforskar han sin pappas hemland tillsammans med en utrikeskorrespondent från SVT. Serien går att följa på SVT Play. Syftet var att få lära sig mer om landet. – Jag hade varit där tidigare med mina föräldrar på något bröllop och enstaka släkttillställningar men inte mer. Bara flugit hem igen efteråt. Någon hindi har jag aldrig lärt mig. Pappa har inte haft något intresse av att lära mig hans språk, nästan tvärtom. Han hade ju lämnat landet och tyckte väl det var ointressant och ägnade ingen större tanke på att man skulle behöva någon relation till språket längre. Om man han lämnat något har man ju stuckit så att säga. Jag flyttade dit i fem veckor förra vintern efter att ha slagit vad med pappa som alltid klagat över att jag är så bortskämd som svensk att jag aldrig skulle stå ut. Jag ville prova på hur det är att leva som indier på olika sätt. Det var otroligt lärorikt och jag fick en ny relation till landet. Min pappa som är född indier kom hit som gästforskare inom medicin, det var väl tänkt ett halvår eller så. Men så träffade han min mamma och blev kär, så föddes jag och han blev kvar här.

Om David

FÖDD: 29 november 1972, Lund.

BOR: Stockholm.

MOTTO: Bergstoppar ska ses nerifrån, kyrkor utifrån och barer inifrån.

ANNORLUNDA TALANG: Nej, jag har nog exploaterat de talanger jag har och använt dem.

TIDIGARE MEDVERKAN: Morgonsoffan med Petra Mede, Kvarteret Skatan, Parlamentet, Cirkus Möller.

AKTUELL MED: Standupföreställningen ”Elefanten i rummet – han som är gift med henne”, bland annat i Halmstad 23 mars En av jurymedlemmarna i Talang, TV4.

Förutom standup-komiker är David även föreläsare, programledare och skådespelare. Han har även hunnit med att ge ut böcker med titlar som ”Vän av ordning” och ”Den som inte tar bort luddet ska dö”. Böckerna består av en samling där autentiska lappar som hittats i trapphus, tvättstugor, på bilrutor och i form av insändare i tidningarna utgör en bit av Sverige.
– Det har blivit fem humorböcker. Jag har suttit och studerat svenska folkets sätt att kommunicera kan man säga. Jag har gått igenom arga lappar folk skriver till varandra och jag har velat lyfta fram insändare folk skriver. Min senaste bok ”Nu är toan i Tierp invigd” kom ut 2016 och består av sådana där små nyheter som inte skapar några stora rubriker, skrattar David. Ambitionen är att få kliva in i folkhemmet med hjälp av de små betraktelserna, det är faktiskt ganska intressant. Det är de små sakerna som ibland är det mest intressanta och som kan bli väldigt roliga om man väljer att granska det under lupp så att säga. Eller tvärtom att våga prata om det lilla enkla som kan ha vuxit sig till något så stort så stort som en elefant, avslutar David Batra.