– Är ni inte klara än, Kalle Anka börjar om tio minuter!

Några av våra vanligaste jul- och nyårsutrop:

–Men detta är ingen mandel, Ingrid! Det är ju en dadelkärna! – Va? Jo, ett änglaspel är en sorts mobil! Nej, det är INTE en telefon! – Nu sitter ni bak, ungar! – Och håller er lugna ända tills vi kommer till farmor! Ja, sen också förresten … – Folk kör som om dom inte va kloka! – Jäkla köer. Vi missar Kalle Anka! – Jo, du får sänka änglaspelet så att värmen från ljuset når upp … Oj, oj, oj! Har du en brandsläckare?

–Den här glöggen är ju kall! – Jo, jag ÄR PÅ GOTT HUMÖR! – Nej, ungar, kan ni inte gå ut och bygga en igloo? Gärna en femrummare … – Nä, svålen ska va KNAPRIG! Har du funderat på att bli kolare? – Det är klart att lösskägget kliar, du tog ju glasullen i lådan bredvid!

–Nä-ä, de här julvärdarna är värdelösa. Tacka vet jag Arne Weise! – Nästa år blir det garanterat Teneriffa! – Den här glöggen är för svag. Det ska va hälften cognac. Minst! – Jag kan lika gärna ta svagdricka istället. – Nästa år firar vi nyår på lokal! – Har du GLÖMT köpa champagne? Är du helt pongo! Då får vi blanda Treo och T-sprit istället. – Hoppsan! Men jag tror det går att laga.

–Ge mig braständaren! –Var är tomteblossen? –Ja, jag vet att det svider i gommen, men du ska INTE leka eldslukare med tomteblossen!
–Men älskling, vi har ju ägg till Påsk, Valborg och Midsommar! Vi behöver inte ha ägg till jul också! –Nej, Victor, vi har inga kolbitar till snögubbens ögon. Du får ta sviskon.
–Men, Eva, du är 37 år och skriver önskelista! –Ja, Mats, och du är 39 år och brukar ge mig allt på listan …

–Vilka pizzerior har öppet på Nyårsdan? –Vad är det du står och säger? Ringde du moster Inez i Australien? På farmors FASTA telefon, när det finns Skype! –Nej, Hampus, det är ingen badboll, det är en jordglob. –Mjuka paket, mjuka paket… –Pappa, vad är en jordglob?
–Och ÄNNU EN SLIPS! Det är ju julafton för fasen, INTE Fars Dag!

–Hur får man den här kalvsyltan att stanna?
–Nisse, du ska nog inte ha ansiktet så nära raketen … Oj, då! Men det går nog att sminka över. –Ne-ej, inte ens en ärta till! Men ring vårdcentralen och beställ akut lavemang! –Nu ska jag skriva julklappsrim. Har du ett rättstavningsprogram i din mobil? –Jag har närt en kommunist vid mitt bröst! –Vem har lagt TRE mandlar i gröten?! – ag önskade mig hörlurar, inte öronproppar! –Det heter GRÖNkål, inte LÅNGkål! –Nej, skär inte bort svålen, det är ju DÄR smaken sitter! –Köttbullar ska vara små och läckra. –De här prinskorvarna är ju fyrkantiga! –Nu börjar Kalle Anka, vi får äta sen istället.

–Ska pappa gå UT och köpa tidningen? Men den brukar han ju läsa på Internet… –Nej, du kan inte använda en blöja som lösskägg.
– Icke! Matjessill med gräddfil äter jag bara på Midsommarafton! –Men jag sa ju att det var sista gången i fjol som jag lekte den tradiga julklappsleken! –Har Olle gått och LAGT sig! Nu när vi ska spela TP! –Tacka vet jag Landgrens leverpastej! –Nej, Gustaf, du kan inte ha din röda kavaj som tomtedräkt. –Olle, vet du att en gran är bostad för ett myller av småkryp som invaderar ditt hus. Du får tusentals kvalster i din huvudkudde! Så god natt och sov gott, lille vän …
–Hallå, vem av er packade ner den här ljusslingan i januari? –Kan man inte korsa paranötter med valnötter, så att man får en nötsort som varken är för hård eller för mjuk … –Man vaknar Annandag Jul och det enda som finns att dricka i hela huset är en halvfull flaska kall glögg. Det är ett kemiskt stridsmedel … –Dadlar borde förbjudas. –Jag skulle klistra tomtar på kökskaklet. Men jag får inte bort kycklingarna från i påskas! –Nej, pappa ska sätta stjärnan i granens topp! Du vet hur deprimerad han blev i fjol när du stal det uppdraget från honom. –Nu har gammelmorfar somnat med skägget i ris à la Maltan. Har någon en stor gaffel? –Mina vänner, vet ni att inlagd sill kan ge dödlig botulism. Ni kan mycket väl vakna på Juldagens morgon och upptäcka att ni är döda. Men jag kan ta hand om era julklappar. Därför har jag ett förslag till testamente här…
–Nja, det brukar bli en enda kopp glögg runt den 20:e december. Det räcker. Smaken sitter i till Midsommar …!

God Jul & Gott Nytt År!


Fritte Friberg
Krönikör