Äntligen, Hasse är hemma igen!

Det har hunnit gå drygt trettio år sedan han slog igenom med Änglahund. Som nybliven ålderspensionär skulle han kunna slå av på takten men för Hasse Andersson finns inte det alternativet. För Bjäreliv berättar han om glädjen med musiken, kärleken till Bjäre och den nya julshowen på Ladan.

hasse1
Hasse med Änglahunden!

Vi träffas hemma hos Hasse i Ängelsbäck. Utanför fönstren breder landskapet ut sig och klara dagar skiner Kullens fyr in genom takfönstren på kvällen. Här i backen har Hasse och hustrun Monica Forsberg byggt sitt drömhus efter återkomsten till Bjärehalvön.
– Senast jag skulle bygga ett hus, i Boarp, var det så struligt med bygglovet att jag till slut fick nog och lämnade Bjäre och flyttade till Degerfors, berättar Hasse. Men den här gången löste det sig bättre och här trivs vi verkligen. Det är här man ska bo på Bjäre!
Han om någon bör veta. Efter att han kom till Vejbystrand i tonåren har han hunnit med att bo i Vejby, Båstad, Torekov och såklart i Kvinnaböske som han kom att sätta på kartan i hela landet. Som representant för Bjäre och den skånska countryn, skåntryn som vissa föredrar att kalla den, slog Hasse igenom på bred front för drygt trettio år sedan.
– När jag väl slog igenom hade jag egentligen gett upp det här med en musikkarriär, skrattar Hasse. Jag jobbade som lärare på en särskola och spelade på fritiden. Så kom det en kille som byggde en studio i grannbyn och sedan rullade det bara på.

Studion låg i Killebäckstorp och där spelades singeln Eva-Lena in, med En ballad om ett barn som b-sida. Nu började karriären rulla på men likväl tog det tid att få skivbolaget att ge ut den där efterlängtade LP:n. Mats Rådberg & Rankarna stod före i kön men Hasse ville inte vänta.
– Jag gick helt enkelt in till banken i Västra Karup och belånade huset, sedan var det bara att börja spela in, skrattar Hasse. Plattan ledde till att jag fick kontrakt på Sonet och där kom jag sedan att spela in åtta-tio plattor tills de såldes, då startade jag eget.

Totalt har det blivit tjugotre album genom åren och i dagarna släpps en samlingsbox och en bok. Båda två har namngetts efter en av Hasses låtar och går under namnet Jag har skrivit mina sånger.
– Boxen består av tre skivor och totalt 55 låtar. Sedan finns den även en liten bonusplatta som följer med boken med en del outgivet material, berättar Hasse.
Samma dag som boken och boxen släpps i butikerna är det premiär för årets julshow på Ladan. Hasse berättar att det kommer att bli fantastik show där han själv avrunda det hela lite senare på kvällen, inne i traktorbaren.
– Det ska bli superkul och vi börjar repa nu nästa vecka. Det är riktigt duktiga killar och tjejer med i år och Ladan är alltid Ladan!

Få personer har kommit att bli så förknippade med Bjärehalvön som just Hasse Andersson. Med sin dialekt, som visserligen bär klara spår från barndomen i Malmö, sin countrystil och sina låtar som ofta har anknytning till hembygden är han en ambassadör för hela halvön. Detta trots att han övergav den under en period.
– Bjäre har alltid varit hemma för mig, säger han och ser ut genom fönstret där grannens hästar går och betar. Här vill jag bo och leva, så är det bara. När Gud skapade Bjäre var han på sitt allra bästa humör!
I somras var Hasse givetvis på plats när Norrvikens Trädgårdar öppnade för säsongen. Var ska sleven vara om inte i grytan och Norrviken och Hasse har genom åren hängt ihop på många sätt. Här har han spelat, arrangerat konserter och även spelat in första säsongen av TV-serien, Hasse och hans vänner.
– Jag har nog aldrig jobbat så mycket som det här året. Det har varit mycket spelningar och eftersom jag bara spelar när jag tycker att det verkar roligt har det varit allt från festivaler och klubbspelningar till äldreboenden och föreningsfester, berättar Hasse. Jag spelar huvudsakligen här i Skåne, Halland, Blekinge och Småland och det blir en hel del företagsjobb också.

När Bjärelivs intervju är klar är det lokalradion i Skellefteå som står på tur och därefter lokaltidningen i Ystad. Det är bråda dagar men några tecken på stress märks absolut inte. Kanske är han van efter drygt trettio år i branschen.
– Det har varit väldigt kul att göra den här samlingsboxen och gå igenom allt material igen. Det har blivit många låtar genom åren fler blir det hela tiden, det är faktiskt en ny låt med i boxen också, Klydderöv och löjnhals, som är inspelad här i studion, avslutar Hasse.