Ut & spring!

Löpning har på några år blivit Sveriges bredaste folkrörelse. Det finns knappast vackrare ställe att springa på en Bjärehalvön. Här finns både underbara stränder, landsväg och naturstigar – något för alla smaker! Har du svårt att komma igång eller har du tappat motivationen? Här kommer några tips för att peppa dig!

1. Utrusta dig!

Det ska kännas bekvämt att springa, inga kläder som skaver! Så löpbyxor/shorts, topp/t-shirt som sitter bra är ett måste. Viktigaste är så klart rätt skor för just dina fötter. Barfotakänslan är väldigt hett nu, där man antingen har väldigt lätta skor eller till och med fivefingers på fötterna. Det gäller bara att inte sätta i hälen först!

Skor
Nike Free 5.0+ ca 1095:-
Five Fingers Lontra 1795:-

2. Bli inspirerad & motiverad

Känner du att du inte riktigt vet hur du ska lägga upp din löpträning, eller att din motivation tryter? Kanske tror du rent av att du inte är någon löpare?
Här kommer lästips för dig!

Bocker
Bli en bättre löpare med Malin Ewerlöf. Har du kanske ändå lite svårt att komma igång, eller har du sprungit samma sträcka hela säsongen och längtar efter lite nya utmaningar? Vill du förbättra tider eller springa ett lopp? Boken är fylld med träningsprogram och användbara fakta för alla löpare.
Heja heja! av Martina Haag är en peppbok för dig som aldrig sprungit. Från att knappt orkat springa i ett par minuter tränade Martina Haag upp sig till att springa maraton.
Born to run har fått miljontals människor att springa annorlunda och de stora skoföretagen att tillverka en helt ny sorts löparskor.

klocka

3. SPRING!

Börja lugnt. Har du aldrig sprungit förut men är skadefri, är 30 minuter tre gånger i veckan en god start. Spring så långt du orkar. Du ska se att du för varje orkar längre och längre! Orkar du inte mer än 5-10 minuter? Helt okej. Men håll dig ute i 30 minuter i alla fall, och spring intervallen om det känns bättre!

Nike+ GPS-klocka som visar tid, tempo och distans. Ca 1695:-

4. Ha kul!

Träning ska vara roligt! Visst, det är inte alltid lätt att börja. Men när du väl har gett dig själv en spark där bak kommer du att må bättre. En del uppskattar löpningens tystnad, en del vill ha musik eller ljudbok. apparDet finns även gått om appar, för den som vill bli peppad under passet. Sätt fast luren på armen och plugga in hörlurarna.
Runkeeper. En klassisk app som registrerar din löprunda.
Zombies, run! Din musik varvas med radiomeddelanden om att du är jagad av zombies. Ge dig ut på ett viktigt uppdrag under din löprunda.
Spotify. Lägg in dina favoritlåtar och håll upp tempot under ditt pass.
Bose hörlurar & hållare från Reebok. Sitterbra på armen och lurarna är perfekta för löpning.
gears

5. Träna mera

Ta din löpträning på en helt ny nivå genom att kombinera löpningen med annan träning. För dig som inte har tid eller lust att ta dig till gym är en kettlebell, ett pilatesboll och en yogamatta en väldigt bra grund för ett hemmagym. Gott om övningar finns på nätet, eller boka in dig på ett pass med en personlig tränare som visar dig de rätta takterna!

Text: Julia S Ormsmarck
Foto: Press, Båstad Marathon