The Cinnamon Bun Project

Det har hunnit gå drygt åtta år sedan Camilla Nilsson och hennes familj besökte Sydafrika för första gången. Genom åren har en kärlek till landet växt fram och med det även känslan av att vilja ge något tillbaka och göra skillnad. Det var ur detta som Kanelbullen – The Cinnamon Bun Project, eller Kanelbullen som projektet kallas i dagligt tal, föddes. En ideel organisation som är öppen för alla som vill göra skillnad och hjälpa till.

cinnamon-stor

– Projektet går ut på att hjälpa en kvinna, Beauty, med hennes förskola i Langa, en kåkstad i Kapstaden. Vi fann henne efter att ha besökt många olika skolor och verksamheter och vi klickade direkt, berättar Camilla när vi träffar henne på Sands Bakficka. För oss är det viktigt att detta är på lika villkor och är ett äkta engagemang med hjärtat för barnens bästa och att allt sker i total öppenhet.

Camilla har med sig sin iPad och visar entusiastiskt bilder från Langa och Noluthando, som förskolan heter. Det märks att hon brinner för projektet och om en dryg månad åker hela familjen ner till Sydafrika för att påbörja det stora projektet.
– När vi var nere förra året hade vi med oss åttio kilo packning och insamlade pengar, det gjorde att vi kunde rusta upp lokalen och köpa in mer utrustning. Med hjälp av många på Bjäre är nu första drömmen att bygga en ny, större, lokal i direkt anslutning till den lilla lokalen som Beauty arbetar med idag.

Den nya skolan planeras att bli 60-70 kvadratmeter, en stor skillnad mot dagens 18 kvadratmeter, för skolan 48 barn. De nya lokalerna kommer att innebära nya rum för pedagogisk verksamhet, lunchrum, vilorum samt förråd.
– När vi kommer ner nu kommer vi att börja med detaljplan, tillstånd och att ta upp en dialog med grannarna. Vi vill involvera människorna i omgivningen så att de blir en del av projektet. Det är viktigt att ha med kommun, grannar, skolan, föräldrar, personal och barn i dialogen.

På kanelbullen.org finns mer information om projektet och även information om hur du kan bidra till att förverkliga Beautys dröm. Slutligen måste vi fråga Camilla vad det är med just kanelbullar?
– Jag har alltid med mig kardemumma och jäst när vi reser, skrattar hon. Inget är så populärt som att bjuda på nybakade kanelbullar och det har gett oss många nya vänner runtom i världen.