Spännande entreprenörsresa bakom linneväveriet i Båstad

Det miljövänliga textila alternativet lin är på frammarsch. Väveriet i Båstad är Sveriges äldsta renodlade linneväveri som är i bruk och nuvarande ägaren och VD Per Dahlqvist har en spännande entreprenörsresa bakom sig. Han tog över företaget för nio år sedan för att familjen ville bosätta sig på Bjärehalvön.

– Plötsligt en dag såg min fru att Vävaren i Båstad var till salu. Då jag har teknisk och ekonomisk bakgrund och alltid drömt om egen verksamhet slog vi till. Barnen var i rätt ålder för att bryta upp, två och fyra år och 2008 flyttade vi från Lerum till Båstad, berättar Per Dahlqvist.

Livspusslet fungerar med 40 sekunder till jobbet att jämföra med tidigare en timma till arbetet i Göteborg, där Per arbetade inom ljud, ljus och bild för storföretag. Han har alltid varit intresserad av produktion och ett väveri innebar en stor stimulans genom att verksamheten är skapande och man ser hur produkterna växer fram. Mycket av svensk textilproduktion har flyttat till andra länder, men en del kommer tillbaka. Lin är en fiber som ligger helt rätt i tiden och har framtiden för sig.


För nio år sedan tog Per Dahlqvist över Väveriet i Båstad.

Vävaren i Båstad har alltid vävt i 100 % lin och tillverkar fortfarande tyger och linnevaror på samma sätt som vid starten 1949. Det är det äldsta renodlade linneväveriet i Sverige och ett av två som väver uteslutande i lin. Det krävs noggrannhet och kunnande att tillverka produkter med både varp och inslag i lin. Resultatet är unikt och tar fram alla goda egenskaper som linet har; fantastisk uppsugningsförmåga, torkar snabbt och en lyster som andra tyger inte kan mäta sig med. Att det sen håller länge är ytterligare en fördel.

Ständigt sker en produktutveckling. Ett nytt tyg har tagits fram där trådarna är tunnare, mjukare och lättare. Det innebär att tyget inte skrynklar sig och är lättare att stryka. Mönster och färger utvecklas ständigt i samarbete med designers.

– Det är viktigt att hänga med i trender då konsumenten ständigt ändrar sitt beteende, säger Per Dahlqvist. Det viktiga är dock att behålla kärnvärdet. Produkter som växer stort är badlakan och sänglinne samt handdukar. Materialet har många fina egenskaper. Det suger upp vatten, är skonsamt mot huden och andas, är varmt på vintern och svalt på sommaren.

Fakta om lin

Lin har både själ och historia. Linet är en av människans äldsta följeslagare, det finns väggmålningar som beskriver linodling för mer än 5.000 år sedan.
Lin eller det latinska namnet Linum usitatissimum, är en gröda som odlas för två olika ändamål; dels som en oljeväxt för framställning av frön för pressning till linoljan och dels som en spånadsväxt som efter rötning används för att tillverka det lingarn som används för att väva linnetyg. Linne är ett vävt tyg tillverkat av växtfibrer från lin. Linne används också som benämning på sängkläder (sänglinne), hemtextilier eller kläder som tillverkas av lin.

Text & foto: Marie Louise Aaröe