Österrikaren som lärde sig röka

Första gången som namnet Torekow går att läsa i de gamla dokumenten är 1489 men platsen har varit bebodd redan långt tidigare. Förmodligen har platsen ursprungligen befolkats just för sin närhet till havet och här har fisken och fisket alltid varit en viktig, och helt naturlig del av, livet för invånarna.

ManfredW1Att röka fisk, det har torekovsborna gjort i många hundra år. Men det kommersiella rökeriet startade för sjuttio år sedan när Lars och Ella Kullberg öppnade det som idag är Fiskhuset. Då var det en bod för fiskeredskap och en liten butik där det såldes rökt fisk. Sextio år senare kom Manfred Schwalm till Torekov och tog då över Fiskhuset från Johan Gullander.
– Jag hade drivit Hamnkrogen i Båstad och innan dess hade jag varit tjugo år i Sälen, som österrikare trivs jag i bergen, skrattar Manfred. Det är egentligen lite lustigt att jag hamnade här. Jag är österrikare och den enda fisk man äter där jag kommer ifrån är foreller blau gekocht och rökning av fisk det hade jag aldrig hört talas om innan jag kom till Sverige.

Men även om rökning av fisk inte var något som Manfred kunde när han kom till Torekov så är situationen idag den motsatta. I dag är rökningen ett hantverk som Manfred behärskar till fullo och detta på ett gammeldags vis med enris och alspån. Här röks allt från lax och röding tull sill, makrill och räkor.
– Jag trivs väldigt bra med mitt jobb men samtidigt är inte ensam så stark alltid och jag hade aldrig klarat det utan mina medarbetare. Under en sommar är vi ett trettiotal personer som arbetar här och för många är det första jobbet, såväl för ungdomar som för personer som precis kommit till Sverige.

Det märks på Manfred att han är glad att kunna erbjuda arbete till ungdomar och han är noga med att påpeka hur bra personal han har haft genom åren. Många har sommarjobbat under tre-fyra år för att sedan gå vidare i livet. Dock återkommer de flesta på somrarna för att säga hej och berätta vad som hänt sedan sist.
– Några är ingenjörer och andra läkare, men sina första jobb det hade de bakom disken här på Fiskhuset, skrattar Manfred.

ManfredW2
Det har hunnit gå tio år sedan Manfred Schwalm tog över Fiskhuset, som redan vid den tiden funnits i sextio år.

Den sjätte juni är det fest i Torekov när Manfred firar såväl Fiskhuset som sitt eget jubileum på bryggan med mat, dans och till och med ett eget jubileumsöl.
– The Fat Mermaid heter den och det blir husets öl i sommar, berättar Manfred. En riktigt god lager som jag tagit fram tillsammans med Krönleins Bryggeri i Halmstad. Sjuttio år har gått sedan rökeriet öppnade och även om fångsterna inte är lika stora idag som de var på den tiden är hamnen i Torekov fortfarande byns hjärta och om Manfred får bestämma kommer det så att vara i många år till.

Text: Joakim Ormsmarck
Foto: Göran Buhre